elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alcoi treballa per a la prevenció de les conductes addictives seguint el Pla de Drogodependència

Alcoi treballa per a la prevenció de les conductes addictives seguint el Pla de Drogodependència
  • Les actuacions se centren en l'àmbit comunitari, familiar i escolar

L'Ajuntament d'Alcoi treballa a través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) seguint el IV Pla de Drogodependències i Altres Conductes Addictives del municipi d'Alcoi. Es pretén continuar amb el camí iniciat fa més de vint anys des del coneixement, la responsabilitat i l'experiència adquirida, adaptant-se a més als nous canvis comportamentals i integrant-se del tot en les estratègies de promoció de salut del municipi, degut, entre altres motius, al fet que la problemàtica del consum abusiu i l'addicció a substàncies psicoactives legals i il·legals és un fenomen social, complex i multifactorial en permanent evolució.

La finalitat i metes perseguides en aquest quart pla, que no parteix de zero, continua sent la d'establir noves línies d'intervenció i directrius que orienten l'actuació pública municipal perquè les polítiques, accions i activitats que s'impulsen des de l'Ajuntament dirigides a tots els nivells: individual, microsocial i comunitari, tinguen un impacte positiu en la ciutadania i contribuïsquen a reduir els problemes i conflictes relacionats amb la drogodependència i altres comportaments addictius.

Tenint en compte aquestes activitats podem informar sobre les conclusions de l'avaluació de procés i relació amb la formulació d'objectius per a l'any 2023 associats al Pla Municipal de Drogodependències i altres trastorns addictius duts a terme per la UPCCA.

Les conclusions d'avaluació del procés ens indica que dels 14 objectius específics que es tenien planificats i 26 actuacions per a aconseguir els esmentats objectius per a l'any 2023, associats al IV Pla Municipal de Drogodependències i altres Trastorns Addictius del Municipi d'Alcoi, s'han aconseguit uns resultats bastant satisfactoris segons reflecteixen les dades, mostrant un balanç molt positiu el que suposa un alt grau de compliment.

Podemos diferencies les actuacions en l'àmbit comunitari, familiar i escolar.

En l'àmbit comunitari s'ha complit el primer objectiu: Informar i donar a conéixer a tota la població alcoiana de tots els recursos assistencials i preventius en l'àmbit de les conductes addictives. Potenciant les xarxes socials i informant sobre les diferents campanyes i accions.

A més han promogut el desenvolupament de programes formatius i preventius de drogodependència i altres conductes addictives amb la realització de dos tallers dirigits al col·lectiu de persones perceptores de la Renda Valenciana d'Inclusió i les seues famílies amb continguts relacionats amb les noves tecnologies, hàbits de vida saludable, hàbits alimentosos, consum de drogues, etc. També s'ha oferit a professionals i a la ciutadania en general diversos tallers en els quals ajudar-los a detectar situacions d'addicció ha sigut el principal objectiu. Així mateix, s'ha dut a terme una estratègia de comunicació integral sobre la necessitat d'adoptar hàbits saludables, consumisc responsable i percepció del risc per a la salut per consum abusiu amb campanyes sobre el Dia Mundial del Tabac, Dia Internacional contra l'ús indegut de drogues, estiu saludable, Dia Internacional Trastorn de l'Espectre Alcohòlic Fetal, Mig Any Fester, Dia Mundial Sense Joc d'Atzar, Dia Sense Alcohol, etc.

En l'àmbit familiar s'ha treballat per a Proporcionar a les famílies demandants i potencialment demandants de serveis de prevenció indicada els suficients instruments per a rebre informació, assessorament i orientació. S'han atés 78 consultes i s'ha treballat amb 18 famílies amb menors amb diferents addiccions. Així mateix, s'ha reactivat i ampliat l'escola de Pares i Mares, desenvolupada en l'anterior Pla, a través d'una jornada informativa anual en col·laboració amb les AMPAS de tots els centres educatius públics i privats del municipi. Finalment, s'han fet diferents xarrades en centres educatius centrant-se enguany en el mal ús i addicció de les noves tecnologies.

Pel que respecta a l'àmbit educatiu s'obté un feedback verbal amb els agents implicats i es recullen les opinions de les persones que han rebut/realitzat/coordinat l'activitat, servint això perquè en la planificació del pròxim curs escolar adequar les propostes i millores rebudes que són traslladades a les reunions d'inici i final de curs. En total s'han fet activitats formatives en 12 centres amb un total de 1551 escolars participants, 2 activitats informatives en 2 centres per a 111 escolars, una salut en curs per a un centre amb 88 escolars i altres activitats en 4 centres per a 554 escolars. Les actuacions en els centres escolars es duen a terme adaptant-se el contingut a l'edat de l'alumnat, treballant especialment en la prevenció i bon ús de les Noves Tecnologies, prevenció del consum d'alcohol, cànnabis, i informació sobre drogues.

“L'ús i abús de substàncies psicoactives, el mal ús de tecnologies, addicció a jocs d'apostes en línia, xarxes socials, etc. i la seua problemàtica associada, és un dels problemes de salut pública més greus i complexos de les últimes dècades, per la problemàtica que entranya i per ser el desencadenant d'altres problemàtiques de caràcter tant individual com social. Des de la UPCCA treballem especialment en la prevenció i formació per a evitar aquestes situacions i actuar en els casos necessaris”, ha destacat la regidora de Polítiques Inclusives, Aroa Mira.

 

Pujar