elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

7.236 euros recuperats gràcies a la tasca mediadora de l’OMIC

7.236 euros recuperats gràcies a la tasca mediadora de l’OMIC

    L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) ha permés, gràcies a la seua tasca de mediació, recuperar 7.236 euros durant el primer semestre de l'any; tot, després d'enregistrar un total de 231 reclamacions, i 13 queixes i denúncies interposades per alcoians i alcoianes que han vist afectats els seus drets com a consumidors. De tots els expedients oberts per reclamació, 86 d'ells (el 37%) es troben resolts, mentre que 130 (el 56%) estan actualment en tramitació.

    La regidora de Consum, Maria Baca, recorda que «des de l'OMIC es treballa per la prevenció i protecció dels consumidors, alhora que s'intenta promoure entre la ciutadania el coneixement dels seus drets per tal d'evitar els possibles fraus o enganys. El nostre objectiu principal és denunciar aquestes situacions i recuperar, tant com siga possible, allò que han perdut els nostres consumidors. Per a això, l'Ajuntament disposa d'un equip tècnic especialitzat en aquestes qüestions, fent una gran tasca vetllant pels interessos dels ciutadans».

    Des de l'OMIC es destaca l'increment de les reclamacions per frau al consumidor en la contractació de serveis, és a dir, per haver-hi optés el consentiment del mateix mitjançant enganys o manipulació de la informació. Les estadístiques mostren que fins a 106 reclamacions (un 46%) han estat motivades per la mala praxi de les companyies telefòniques, mentre que 62 reclamacions (el 26%) ho estan per l'actuació de companyies de gas o electricitat. El motiu majoritari de reclamació en el cas de les telefòniques és l'incompliment de les condicions de venda (27 expedients), mentre que en el cas de les companyies de gas o electricitat les reclamacions es troben motivades principalment per frau (26 registres) i per l'aplicació de clàusules abusives (12 registres). En resum, la recuperació econòmica en el sector de l'energia (gas i electricitat) únicament, ha ascendit en aquest primer semestre fins a 1.924 euros d'un total de més de 7.000 euros.

    Segons l'organisme que gestiona aquests expedientes, cada vegada més s'incrementa el nombre d'afectats per visites de comercials a domicili (els anomenats "comercials a porta freda") que, amb arguments enganyosos intenten convéncer a la gent per signar documents sense ser aquests conscients que estan canviant de companyia subministradora de llum o de gas, o d'ambdues alhora. En aquestes visites s'aprofita el desconeixement del consumidor per incloure serveis addicionals, com els serveis de manteniment (revisió anual, avaries...), assegurances, etc. Des de l'OMIC recomanen fer la reclamació com més aviat millor, ja que hi ha un dret de desistiment de 14 dies naturals, des de la signatura del contracte.

    Pel que fa a les denuncies i queixes, tan sols hi ha 3 i 10 respectivament, cal explicar que sol haver-hi més denúncies, però se solen classificar com reclamacions si hi ha una pretensió econòmica i existeixen possibilitats de recuperar diners per part del consumidor.

    Pujar