elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Artistes de fotografia de primer nivell nacional i internacional prenen el protagonisme a Alaquàs

Artistes de fotografia de primer nivell nacional i internacional prenen el protagonisme a Alaquàs
  • El Castell d’Alaquàs acull la inauguració del Festival PhotoAlaquàs

La fotografia ha tornat a prendre el protagonisme a Alaquàs. L’Associació Fotogràfica d’Alaquàs (AFA), junt amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alaquàs, ha organitzat una nova edició del Festival PhotoAlaquàs a través del qual el Castell d’Alaquàs ha tornat a ser l’espai d’acollida d’exposicions i ponències que giren entorn la fotografia i que estan protagonitzades per artistes de reconegut prestigi a nivell nacional i internacional.

La inauguració del Festival va tindre lloc el passat divendres 18 de febrer a càrrec de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, el president d’AFA, Juan Miguel Esteve i el director del Festival, Óscar Padi. Van estar presents també en l’acte els fotògrafs Estela de Castro, Pako Pimienta, Alberte Pereira, Ana Becerra, Víctor Ortuño i Germán Vidal. En les intervencions, Toni Saura va destacar la importància d’aquesta cita que s’ha convertit en “un festival excepcional i de primera magnitud amb obres d’artistes de primer nivell nacional i internacional”. El primer edil va agrair el treball de l’associació des de la seua creació per la seua “voluntat de compartir, connectar persones i deixar petjada” i va afirmar que “AFA està realitzant un important treball gràfic per a la història d’Alaquàs amb una sensibilitat increïble, pluralitat d’imatges i generositat” i va posar com a exemple el treball realitzat durant la pandèmia.

Per la seua part, el president de l’Associació Fotogràfica d’Alaquàs, Juan Miguel Esteve, va destacar que “la fotografia és compartir i la imatge pren un valor fonamental en un moment complicat com a aquest, per això, canalitzar tota aquesta informació cap a uns objectius concrets és la tasca que persegueix l’associació dia rere dia amb una funció social important com és la col·laboració amb Ajuntament i entitats com Quaderns d’Investigació o Amiar”. Óscar Padi, director del Festival, va recordar que “PhotoAlaquàs és un espai pensat i creat per a l’encontre de les persones amants de la fotografia en el qual poder observar, reflexionar, compartir idees i créixer. És un orgull per a nosaltres poder connectar persones que aporten diferents visions de la fotografia en un event al qual convidem a totes les persones a formar part d’ell”.

A continuació es va iniciar el recorregut per la Sala La Torre i La Nova on estan ubicades les exposicions protagonitzades per Estela de Castro, Francesc Jarque, Pako Pimienta, Alberte Pereira, Ana Becerra, Víctor Ortuño i Germán Vidal. Cal destacar que va estar present Andrés Jarque, fill de Francesc Jarque, a qui se li va lliurar un record amb l’emblema del festival.

Completa l’exposició l’espai protagonitzat per AFA. Totes les exposicions es poden visitar fins als 18 de març al Castell d’Alaquàs. A més, durant el cap de setmana han tingut lloc diverses ponències a càrrec dels artistes protagonistes així com un taller de flash.

La primera Assemblea Fundacional d’AFA va tindre lloc al mes de novembre de 2015, data en què es va plasmar la necessitat de cobrir un espai cultural en l’àmbit de la fotografia. Més tard, l’any 2019, va nàixer el Festival PhotoAlaquàs, amb motiu de les celebracions del Centenari de la declaració del Castell d’Alaquàs com a Monument Històric Artístic (1918-2020) i té com a eix vertebrador el Castell. El seu objectiu és estimular, promoure i fomentar l’art de la fotografia i està constituït com a un espai de trobada per a compartir, visionar i parlar de fotografia.

PHOTOALAQUÀS 2022

Estela de Castro. Madrid, 1978. Fotògrafa especialitzada en retrat. Part de la seua obra es troba vinculada a la lluita pels drets humans i dels animals. Formada al costat de fotògrafs com Eduardo Momeñe o els germans Vallhonrat, el 2011 comença el projecte Fotógrafos, exposat en PHotoEspaña 2014. Entre 2017 i 2019 desenvolupa la seua sèrie Zoocosis, amb el qual participa en el projecte Capital Animal, dirigit per Rafael Doctor. El 2017 crea el projecte PHES “Fotografía Española Solidaria” i el 2018 el projecte 33.293, que dona veu a través de la fotografia a persones desplaçades de 17 nacionalitats. El 2019 realitza els retrats oficials de SS. MM. Els Reis, la Princesa d'Astúries i la Infanta Sofía. El 2020 fa el seu treball Resiliencia, que formarà part d'un projecte col·lectiu en format lliure coeditat per la Fàbrica i Fundació ENAIRE i que serà exposat en PhotoEspaña. A més de realitzar el seu projecte The Animals, en el qual retrata animals rescatats de diferents tipus d'explotació. El 2021 la sèrie documental “Detrás del Instante” emesa en TVE2, dedica un capítol a la seua trajectòria com a fotògrafa. És docent en diverses escoles de fotografia. Ha treballat com a fotògrafa freelance per al grup Planeta i Spainmedia. El seu treball s'ha publicat en mitjans com El País Setmanal, El Mundo, La Vanguardia o The Times.

Francesc Jarque. Fotoperiodista valencià de famós prestigi internacional que gràcies al museu d'etnologia ens porta la seua exposició "La cámara y la vida" . Jarque posseeix una extensíssima producció fotográfica que va des de les diferents manifestacions de la cultura popular valenciana que ell va saber plasmar a través de les nostres festes, l'arquitectura, la gastronomia, els paisatges de l'horta o la muntanya, els homes i les dones que les habiten.

Ana Becerra és de Ronda (Espanya). La seua obra és una retrospectiva constant de la seua interpretació de la realitat a través dels recursos basats en les seues influències en la pintura i les seues referències a elles des de xiquetes. La seua introspecció i timidesa van fer que la fotografia fora un recurs meravellós a explorar el seu món interior cap a fora. Els seus constants missatges són la identitat i la melancolia. Una abstracció cap a la realitat que a vegades no li agrada veure. El seu lema és sinmisterionohayarte.

Pako Pimienta estima la fotografia des de xicotet, quan li regalaren la famosa Werlisa Club Color. Anys més tard a Madrid va cursar estudis de fotografia i fotoperiodisme al CEI. És fotoperiodista freelance i alterna el seu treball amb tallers sobre el procés creatiu de Sizigia.

Ha cursat seminaris i tallers amb fotògrafs de la talla de Anders Petersen, Michael Ackerman, Alberto García Alix i Ricky Dávila, entre altres. Ens parlarà de Sizigia, aquell llibre que tants comentaris ha provocat: "Sizigia és l'alineació del sol, la terra i la lluna”. En el cas de Pako Pimienta s'han alineat tres tragèdies, tres pèrdues familiars en els últims quatre anys. Les explica, a la seua manera, en un llibre ple de dolor i de blanc i negre, però, com el seu autor diu, «és el més lluminós que he fet».

Alberte Pereira és fotògraf autodidacta i independent. Després dels seus primers contactes amb la fotografia als anys 80, és a partir de 2012 quan s'implica realment, centrant-se en recórrer els carrers i ser testimoni del que succeeix en elles. Ha sigut seleccionat en el TOP 100 de LensCulture Street Photography Awards 2016 i 2n Premi en LensCulture Street Photography Awards 2017 i inclòs en el llibre “Street Photographers Book” editat per Street Photographers Foundation . Així mateix ha sigut Finalista en el StreetFoto San Francisco 2016, en el London Photo Festival 2016 i a Miami Street Photography Festival (MSPF) 2015. Parlem amb ell sobre fotografia de carrer i comptarem amb l'exposició “Fragments” durant les setmanes del Festival.

Germán Vidal és fotògraf esportiu i autor del llibre ‘Curs de Fotografia esportiva’ de l’editorial Anaya-Photoclub que s'ha editat fa un parell de mesos. Porta anys realitzant la cobertura fotogràfica de campionats nacionals i mundials d’esports d’acció. A aquesta especialització se sumen altres events esportius i col·laboracions com el Campionat del món de MotoGP, la Copa Davis per BNP Paribas, la Fórmula 1, la Copa del Rei de Rugbi… Hem parlat amb ell de tècniques i del seu treball que li porta als grans esdeveniments esportius mundials.

Víctor Ortuño, fotògraf professional d'Almoradí (Alacant) que ens parla de fotografia artística i dels seus autoretrats que van començar en el confinament com una manera d'escapar d'aqueixos moments tan difícils que vivim totes i tots.

Pujar