Castellano

Així ha afectat el bloqueig de Canal de Suez a l'economia valenciana

Així ha afectat el bloqueig de Canal de Suez a l'economia valenciana
  • Més de 365 vaixells han estat retinguts pel bloqueig de Canal de Suez, molts d'ells amb ixida o destí Port de València

El dimarts 23 de març, el megacontenedores EverGiven va encallar al canal de Suez, col·lapsant durant una setmana una de les principals rutes marítimes mundials i la principal entre Àsia i Europa. Per entendre la magnitud de el problema, cal tenir en compte que per aquest punt passa a prop del 12% del comerç marítim internacional. De mitjana passen al dia 52 vaixells i més de 3.300 tones de mercaderies.

En total, més de 365 vaixells i 23.100 tones de mercaderies han estat retinguts pel bloqueig de el Canal de Suez. Això ha tensionat encara més si és possible les cadenes de subministraments a nivell internacional, però sobretot entre Àsia i Europa.

La Cambra València ha redactat un informe en què analitza les circumstàncies i conseqüències d'aquest bloqueig. Perquè l'accident s'ha produït en un moment complicat dins la fase de recuperació després de la pandèmia a causa del fort augment dels nolis marítims, a l'escassetat de contenidors buits, de matèries primeres i d'algunes semimanufactures i d'un fort augment de la demanda procedent de la Xina.

Adverteixen des de la Cambra de Comerç que a curt i mig termini les empreses patiran un sobre cost que acabaran repercutint en els preus finals: "Els retards i l'escassetat de matèries primeres (metalls, matèries plàstiques, filats, cereals, etc .. ) i semimanufactures (semiconductors sobretot), així com de contenidors per al seu transport, podria provocar talls en el subministrament d'inputs del procés de fabricació, situació que ja veien amb preocupació els empresaris valencians ", detallen.

Lamenten també des de la Cambra que la tendència a l'alça dels preus observada en des de principis d'any, es va a intensificar en les pròximes setmanes, suposant un sobrecost per a les empreses, que finalment hauran de traslladar-lo a el preu final, tot i que no serà molt acusat pel ràpid desbloqueig: "Sens dubte, les empreses europees perdran competitivitat - preu en el mercat internacional".

Afortunadament els preus del petroli i de gas finalment no s'han vist pressionats a l'alça, gràcies al ràpid desbloqueig de Canal i la tímida recuperació de l'activitat econòmica a Europa.

Expliquen des de la Cambra de València que les indústries importadores valencianes més afectades han sigut la química, tèxtil i del metall. Pel que fa al punt de vista de l'exportació, el clúster de la ceràmica, la indústria química i agroalimentària són els sectors exportadors a Àsia més afectats pel bloqueig.

A més, el sector del transport per carretera i terrestre, el Port de València i els distribuïdors majoristes també s'han vist afectats de manera col·lateral: "La relativa rapidesa amb la qual s'ha procedit a desbloquejar el Canal de Suez, amortirà els negatius efectes que ocasiona un bloqueig com el que s'ha produït, i reduirà significativament els nivells d'incertesa en tots els àmbits de el comerç internacional".

Des de la Cambra de València conclouen que augmenta la importància de disposar de suficients estocs de productes estratègics, per evitar colls d'ampolla i trencaments de subministrament immediat en sectors que han vist incrementada la seva importància com és el sanitari.

Pujar