elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els aiguamolls, un xicotet museu de la nostra flora i fauna

Els aiguamolls, un xicotet museu de la nostra flora i fauna
  • Se celebra el Dia Internacional dels Aiguamolls amb diverses activitats de protecció i reivindicació per a tractar de posar en valor estos ecosistemes, els més fràgils del món

MÉS FOTOS
Els aiguamolls, un xicotet museu de la nostra flora i fauna  - (foto 2)
Els aiguamolls, un xicotet museu de la nostra flora i fauna  - (foto 3)

Els aiguamolls conformen l'ecosistema més fràgil del món. Segons estudis científics més de la mitat han desaparegut del planeta des de 1900. Espanya és el tercer país amb nombre més gran d'aiguamolls d'importància internacional i la seua situació tampoc és diferent.

Tal com els va comptar elperiodic.com, són diverses les ONGs que alerten de la situació, quasi irreversible, d'alguns aiguamolls com el de l'Albufera a València, a què arriben a situar en una posició de "no retorn" si no s'actua amb rapidesa. En el Dia Internacional d'estes zones humides, són diversos els actes que s'han realitzat en tota la Comunitat Valenciana per a posar en valor estos ecosistemes així com la biodiversitat existent en els mateixos.

Posar en valor i també reivindicar una major protecció, com s'ha fet en la Llacuna del Samaruc, a Algemesí, on el seu regidor de Medi Ambient ha demanat més col·laboració entre administracions: "Volem reclamar una protecció major. Quasi totes les accions acaben al final en mans de l'ajuntament encara que és cert que esta vegada sí que hem vist colaboració", ha explicat Pau Montalvà.

Este paratge artificial de la Ribera Alta té quasi 20 anys d'història. El seu origen es remunta als anys noranta, quan es va decidir transformar un camp d'arròs i convertir-ho en un espai natural imitant a diverses zones de l'entorn de l'Albufera. La Llacuna del Samaruc, amb una extensió de 11.000 metres quadrats, constituïx una microrreserva de flora i de fauna.

Es conserven nombroses espècies amenaçades i es treballa per reintroduir noves en perill d'extinció. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat també este dijous la llacuna per a arribar a la mateixa conclusió: "Hem de donar a conéixer estes zones que són tan nostres i que constituïxen un xicotet museu del nostre entorn de flora i fauna", ha explicat Bort, alhora que ha anunciat que la Diputació de València col·laborarà amb els Ajuntament en la recuperació d'estes zones: "Al final invertir en naturalesa és invertir no sols en salut sinó en la nostra cultura i aprofundir més en allò que som".

Des de la Fundació Limne fan una crida al voluntariat ambiental per a tractar de conservar estos espais naturals: "Fomentem la custòdia del territori i volem que la ciutadania s'implique en la gestió del territori a través de diverses accions de seguiment de fauna i flora", explica el director de projectes d'esta fundació, David Campos, a elperiodic.com.

Pujar