elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 3.500 persones voluntaries col·laboren amb Medi Ambient en la vigilància d'espais forestals per a la prevenció d'incendis

Més de 3.500 persones voluntaries col·laboren amb Medi Ambient en la vigilància d'espais forestals per a la prevenció d'incendis
    MÉS FOTOS
    Més de 3.500 persones voluntaries col·laboren amb Medi Ambient en la vigilància d'espais forestals per a la prevenció d'incendis - (foto 2)

    Més de 3.500 persones voluntaries col·laboren amb la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en tasques de sensibilització i de vigilància d'espais forestals per a la prevenció d'incendis.

    Formen part de les 79 organitzacions, entitats i ajuntaments valencians a què la conselleria ha concedit ajudes per a la realització d'activitats de voluntariat ambiental en matèria de prevenció d'incendis forestals per a l'exercici 2018.

    Del total d'entitats, 36 pertanyen a la província de València, 8 a la província de Castelló i 35 a la d'Alacant.

    Enguany s'ha incrementat en 50.000 euros el pressupost per a estes ajudes, fins a aconseguir 450.000 euros.

    Gran part dels projectes de voluntariat subvencionats es van iniciar a principis de l'estiu, ja que la convocatòria, que es va publicar en el mes de març, preveu que les activitats puguen desenrotllar-se al llarg de tot l'exercici 2018.

    En concret, les ajudes estan destinades a la vigilància dissuasòria i l'aplicació de programes d'educació ambiental amb especial incidència en el coneixement del medi forestal. A més s'inclouen les activitats de voluntariat ambiental en matèria de prevenció d'incendis forestals, campanyes de sensibilització, d'educació i conscienciació a visitants en espais naturals i forestals, per mitjà d'accions dirigides al control i informació i compliment de les distintes normatives aplicables.

    La xarxa de voluntariat és una iniciativa promoguda per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural està constituïda per persones voluntaries que formen part o no d'organitzacions i entitats entre els fins de la qual destaquen la defensa i conservació de la naturalesa, i l'educació ambiental, així com els ajuntaments de la Comunitat Valenciana.

    Vigilància, educació i informació

    El seu objectiu és contribuir a la prevenció d'incendis forestals i els seus treballs se centren en dos pilars bàsics: labors de vigilància i tarees d'educació i informació.

    La conservació dels valors mediambientals del territori valencià és un dels objectius prioritaris de la societat, per la qual cosa existix, per part de distintes associacions, una inquietud per participar en activitats que contribuïsquen al desenrotllament d'actituds positives cap al patrimoni forestal i, en especial, cap a la seua defensa enfront dels incendis.

    El voluntariat de prevenció d'incendis en particular realitza una gran labor de sensibilització de la ciutadania i, amb el seu exemple, afavorix l'adopció d'actituds i comportaments més responsables per a evitar situacions de risc d'incendis, i més sensibles en relació a la conservació de la biodiversitat, els espais naturals i en general amb la defensa del medi forestal.

    Una intervenció primerenca pot evitar un gran incendi i els primers minuts són fonamentals per a evitar que es propague i per a atallar-ho com més prompte millor. Per tant, si es produïx un incendi o hi ha algun indici d'inici del foc, resulta necesari cridar 112.

    La informació sobre el nivell de preemergència d'incendis forestals pot consultar-se en www.112cv.com

    Pujar