Castellano

20.000 llars valencianes han rebut l'Ingrés Mínim Vital segons el Ministeri

20.000 llars valencianes han rebut l'Ingrés Mínim Vital segons el Ministeri
  • Es beneficien gairebé 60.000 persones de les quals gairebé la meitat són menors d'edat

L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha reconegut a gairebé 160.000 llars espanyoles a l'Ingrés Mínim Vital. D'aquesta manera, la prestació arriba ja al desembre a més de 460.000 persones, de les quals el 47% són menors, segons ha anunciat aquest dimecres el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, al Congrés dels Diputats.

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, l'Ingrés Mínim Vital ha arribat al desembre a 59.303 persones, dels quals 27.944 són menors d'edat, segons les dades facilitades pel Ministeri. Per províncies, les persones beneficiades per aquesta mesura social són 23.098 a Alacant 11.411 són menors-; 6.144 a Castelló 2984 són menors; i 30.061 a València 13.549 correspon a menors d'edat-.

Fins a la data, a la província d'Alacant s'han aprovat 7.437 expedients; a Castelló 2.053 ia València 11.222. En total, segons les dades distribuïdes pel Ministeri, l'INSS ha reconegut ja a 20.712 llars del territori valencià a l'Ingrés Mínim Vital 7437 a Alacant, 2.053 a Castelló i 34.730 a València-.

Les llars beneficiaris rebran en uns dies l'import del pagament corresponent a la nòmina de desembre, la setena que abona la Seguretat Social. L'import brut total d'aquest mes ascendirà a 110 milions d'euros en el conjunt nacional, una xifra que contempla també l'efecte de la retroactivitat des de juny en els casos corresponents. En total, des que es va posar en marxa aquesta prestació, l'INSS ha abonat (incloent aquesta nòmina) més de 518 milions d'euros a tot l'Estat.

Escrivà ha subratllat que en els sis primers mesos d'existència de la prestació, dedicada a llars en situació de vulnerabilitat, s'han rebut 1,1 milions de sol·licituds de l'Ingrés Mínim Vital. Del total que han arribat per diferents canals, 56.000 expedients estaven duplicats, la qual cosa suposa que eren vàlids mica més d'un milió.

En els sis mesos de vigència de la prestació, la Seguretat Social ha tramitat gairebé el 80% dels expedients rebuts, és a dir, s'han gestionat 800.000 sol·licituds, xifra que duplica la de les pensions contributives que es gestionen en tot un any. L'INSS ha resolt el 80% de les sol·licituds tramitades, mentre que a 181.000 se'ls ha demanat que esmenin errors, com ara el de completar la documentació. Aproximadament el 50% de les sol·licituds tramitades han essigutat denegades, en la major part dels casos per superar nivells de renda i patrimoni.

Després de les millores realitzades en la tramitació, queden pendents d'anàlisi 271.000 expedients, bona part d'ells rebuts durant les últimes setmanes, ja que la Seguretat Social continua rebent uns 12.000 nous expedients de sol·licitud a la setmana.

Passarel·la per agilitzar el tràmit

Entre els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital es troben per primera vegada perceptors de rendes mínimes de comunitats autònomes que han estat reconeguts com a beneficiaris a través d'una passarel·la desenvolupada per a l'intercanvi de dades entre administracions. Aquests reconeixements són fruit de la prova pilot que s'està realitzant amb la comunitat d'Aragó, amb l'objectiu d'identificar els beneficiaris de la renda autonòmica que compleixen els requisits de l'Ingrés Mínim Vital i permetre el seu reconeixement sense que hagin de realitzar una sol·licitud de la prestació.

Després de l'èxit de la prova pilot, l'objectiu és que aquesta passarel·la puga estendre a altres comunitats autònomes per facilitar la transició entre les rendes mínimes autonòmiques i l'Ingrés Mínim Vital. En aquest sentit, dins de la col·laboració que es manté amb les comunitats autònomes, aquesta passarel·la es constituirà com un mecanisme permanent d'intercanvi d'informació que permetrà una reconversió àgil a l'IMV dels beneficiaris de les rendes autonòmiques que compleixin els requisits.

Novetats a la unitat de convivència

El ministre ha recordat que l'Ingrés Mínim Vital és una norma "en contínua avaluació". Fruit de les primeres anàlisis, ja es van fer alguns ajustos normatius al setembre, que han permès facilitar i agilitzar notablement la tramitació d'expedients. Tot i això, Escrivà ha indicat que "en les pròximes setmanes es realitzaran noves millores que permetran adaptar la norma a la pluralitat de situacions de convivència que es produeixen en la vida diària", fonamentalment entre les persones en situació de vulnerabilitat econòmica que, sovint es veuen obligades a compartir habitatge.

En aquest aspecte, està prevista una propera modificació normativa perquè l'acreditació de la unitat de convivència es puga realitzar mitjançant un certificat dels Serveis Socials. També treballarem en aquest mateix sentit "amb les organitzacions de l'Tercer Sector".

Pujar