elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

La joia de l’esport valencià

    Opinió de  Jesús Salmerón

    Tinc ara mateix 27 anys i ja en fa ni més ni menys que disset, vaig entrar en contacte per primera volta amb l'esport en que m'identifique i em fa enyorar la meua infància. La 'Pilota', l'esport que m'ha vist créixer, i fet vibrar junt amb la família, amics i tot el meu poble, jugant a Llargues i a Escala i Corda cada diumenge, transmetent-nos la seua emoció, celebrant cada quinze i fent-nos tremolar amb cada 'carxot'.

    Parlar de Pilota valenciana, es parlar d'arrels, de l'esport emblema de tots els valencians, que ha engrandit la nostra cultura, historia i riquesa allà per on ha passat, siga Galotxa, Escala i Corda, Raspall o Llargues.

    No tinc paraules, per tal de descriure tot allò que sent, a l'escoltar el ritme, el calibre del so de cada bragueta i cada rebot de la vaqueta. Una sensació, tan trepidant i addictiva per als amants de la pilota, com seductora per als qui la descobreixen per primera volta.

    Recorde, cada diumenge, en la plaça del meu poble, Gàtova, quant ja des de molt menut, la intensitat del trinquet, el fervor i la noblesa que desprèn, junt amb la passió que desperta per tot arreu a totes les edats, en jugadors i espectadors a parts iguals, em captivaren de per vida. Recorde, anhelar l'arribada de cada cap de setmana, per tal de presenciar les partides de pilota, la seua tensió, dedicació i coratge, junt amb l'emoció dels veïns i el fascinament per l'acurat ritual de preparació d'aficionats, que feien les voltes de pilotaris, mostrant un abrivament, sentiment i estima disputant cada jugada i cada instant, indescriptibles, a l'altura dels més grans professionals.

    Faig la vista enrere i m'assalten a la memòria les partides de primer nivell en el frontó municipal, organitzades amb motiu de les festes del poble, i no puc sinó sentir-me ben orgullós de formar part d'un poble en que he crescut amb la il•lusió de que arribara el diumenge per a anar al trinquet.

    No puc escriure aquestes línies, sense donar-li les gràcies a 'Paco', el meu mestre d'anglés al col•legi Rei Don Jaime, de Tavernes Blanques, que durant cada descans, durant cada pati, ens ensenyava i transmetia quant sabia de Pilota, de les seues regles i també els seus valors. La seua perseverança i entusiasme, han cristal•litzat en que a dia de hui, a Tavernes Blanques contem amb un magnífic equip femení professional.

    Tenim la sort de formar part de l'herència d'un esport d'origen grecoromà, de mantenir-la i anar enriquint-la amb la seua evolució. Per això mateix, el millor homenatge que podem fer als seus antecessors, al igual que a aquells grans, que donaren a conèixer el nostre esport i la nostra terra per tot arreu, com el gran Cabanes, més conegut com 'El Genovés, els 'Waldo', 'Batiste II' o el mític 'Xiquet de Quart', als qui tant tenim que agrair i que amb la màgia del seu joc, convertiren cada trinquet en l'olimp de tot amant de la Pilota, és precisament, seguir mantenint viva la flama del nostre esport icònic per excel•lència, visibilitzant la seua història, els seus valors i riquesa cultural, social i lingüística, com a patrimoni comú de tots els valencians.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir