elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Parlament d’inauguració passos de Setmana Santa de Borriana en l’església de Sant Blai

    Bona vesprada!
    Benvinguts a esta Església de Sant Blai, casa que acull a tots!

    Celebrar la Setmana Santa cada any, és viure el misteri central de la nostra fe: per això commemorem la Passió, la Mort i la Resurrecció de Jesús de Natzaret. Però al costat de les celebracions litúrgiques, a Borriana i a altres ciutats del nostre país, també ho commemorem amb les processons que omplin els nostres carrers i les nostres places. A Borriana, de llarga tradició en les processons de la Setmana Santa, els confrares porten els passos que rememoren els dies sants, per fer visible la nostra fe, a través de la religiositat popular. Per a la representació d’estos passos també és necessari l’art, la bellesa, la contemplació, la serenitat i l’anhel de transcendència. En este cas, l’artista local David Sivera va més enllà, i fa una aportació que és novetat a la nostra ciutat entorn a la Setmana Santa. Representa tots els passos en miniatura implicats en les desfilades processionals de Borriana. Un treball laboriós i acurat. Creat amb mimetisme i detall. Amb minuciositat i delicadesa. Un llarg procés de treball recollint dades, observant, retratant, imaginant, inventant, reinventant, fent i desfent, i hores desvel·lat volen transmetre una idea o un sentiment. Quan David va fer la proposta a la Confraria de Sant Blai per a fer la exposició, ho va acceptar amb rapidesa. Tot i que no és una activitat pròpia de les festes de Sant Blai, si que es va vore oportú que des d’esta casa es fera una aportació a esta realitat religiosa i cultural de Borriana. La Confraria de Sant Blai, per ser el patró de Borriana, vol ser sensible a totes les realitats socials i estar present en moviments vertebradors. A més este temple alberga la seu de la Germandat de la Mare de Déu dels Dolors fundada l’any 1962, i l’altar d’esta església és ideal i un marc incomparable per a presidir esta exposició. En esta exposició també hem comptat amb la col·laboració de totes les germandats i confraries que ens han deixat les seues vestes. Indumentària tan rica i significativa durant els dies sants.

    1. El primer dels passos que ens parlen de la Passió del Senyor és el de l’Oració de Jesús a l’hort de Getsemaní. Va ser aquell primer Dijous Sant a la nit, quan després d’instituir l’Eucaristia, Jesús, amb els seus apòstols (a excepció de Judes), anà a l’hort de les Oliveres a pregar. Tots els evangelis, ens narren l’episodi, en el qual el Senyor va acceptar la voluntat del Pare.

    La vesta d’esta germandat barreja el blau amb el roig. El blau representa el cel on Jesús fixava la mirada quan va pregar a l’hort de Getsemaní. El lloc on els creients situem al Pare de cel. La capa roja, molt recurrent en la litúrgia divina, tot i que les vestes no son considerades ornaments litúrgics, se relaciona amb la Passió de Crist.

    2. El segon dels passos de la Setmana Santa de Borriana, és el del Ecce- Homo: Jesús presentat al poble de Jerusalem com l’home que assumix el dolor del nostre món. En Sant Mateu (Mt 27:27-30), veiem Jesús cobert amb “un mantell de porpra, una corona teixida d’espines, amb una canya a la mà dreta”, que aguanta la burla dels soldats. La indumentària d’este pas combina el blanc amb el roig. El blanc representa a Déu. És la pròpia essència de la Setmana Santa. És el color de la felicitat, la llum i la vida, ja que la mort no té la última paraula. La culminació de la Setmana Santa és la Pasqua de Resurrecció. La capa de color roig d’esta germandat, defineix i coincideix directament amb la descripció dels evangelis.

    3. El següent pas de la Setmana Santa de Borriana és la Santa Faç, que no tenim narrada als Evangelis d’una manera explícita, però que la religiositat popular ha representat en una dona, la Verònica, que eixugà la sang i la suor de la faç del Senyor, quedant el rostre de Jesús gravat en el llenç que la dona utilitzà per netejar la cara de Jesús. La Santa Faç utilitza el color morat en les seues desfilades cenyits amb un cordó daurat. El morat és el color de la penitència, la austeritat i la moderació.

    4. El quart dels passos de la Setmana Santa Borrianenca és el Crist de la Mar. Se’ns mostra la crucifixió del Senyor al lloc anomenat de la Calavera (Mt 27:31-56). L’evangelista Sant Joan ens diu que “s’estaven prop de la creu de Jesús, sa mare, Maria” (Jo 18:25) i altres dones, amb el deixeble Joan. Esta situació es manifesta en el color roig i negre d’esta confraria. El negre és el color de la tristesa. En este cas es mostra a Crist crucificat. El roig és el color de la passió.

    5. El següent pas de la Setmana Santa de Borriana és el de la Pietat, que tampoc no el trobem explícitament als Evangelis, però sí en el context del davallament de Jesús de la creu on va ser crucificat. Per exemple, Sant Joan ens diu que Jesús va ser baixat de la creu “i l’amortallaren amb faixes, juntament amb els perfums, tal com és costum d’enterrar entre els jueus” (Jo 19:38-40). Esta germandat, que té la seu en l’Església dels Pares Carmelites, fa servir, com la Santa Faç, el color morat, representant l’espera de la trobada amb Crist, baixat de la creu, mort als braços de sa mare.

    6. Pel que fa al pas del Sant Sepulcre, els quatre evangelistes ens diuen que Jesús va ser dipositat en un sepulcre. Esta confraria és la primera que es va fundar en Borriana l’any 1930. Enguany es compleixen 90 anys i és l’origen de les desfilades de la Setmana Santa borrianenca en el qual hui ens trobem. En les seues desfilades destaca el color negre manifestant dol i tristesa i lluint la vesta amb una llarga cua.

    7. Pel que fa al pas de la Mare de Déu dels Dolors, tampoc trobem esta referència als Evangelis, però la religiositat popular ha recordat la profecia de l’ancià Simeó, qui va profetitzar els dolors de Maria: “Mira, este és destinat a ser causa que molts caiguen o s’alcen a Israel, i a tu mateixa una espasa et traspassarà l’ànima” (Lc 2:3-35). I així és com veiem representada la imatge de la Mare de Déu dels Dolors a Borriana, amb set espases que li travessen el cor. Esta germandat manifesta una característica única en les desfilades de la Setmana Santa. La vesta és de color blanc, però el Dimecres Sant en la seua primera desfilada la capa mostra la seua part blanca. En la segona desfilada del Divendres Sant, és reversiblement negra en senyal de consternació i dolor de la mare per la mort del seu fill. També el verdugo és blanc o negre segons el dia de la desfilada.

    El Diumenge de Resurrecció al matí celebrem el tradicional trobament entre la Mare de Déu i el seu fill Jesucrist Ressuscitat amb campanes al vol que anuncien la solemnitat del dia. La fe i la culminació de la Pasqua ens indica que hi ha més dies de llum que de foscor.

    L’any 2010 s’incorporà a les celebracions de la Setmana Santa de Borriana la secció de Bombos i Tambors de la Santa Faç, i també la imatge de la Entrada Triomfal de Jesús en Jerusalem donant-li més rellevància als actes processionals.

    D’esta manera es viuen els dies sants a la nostra ciutat. Borriana viu amb intensitat la passió i mort de Jesús, i no només la exaltació a la devoció, sinó també a actes culturals com este que manifesten sensibilitat i emoció. Ara, amb l’aportació de David Sivera, se suma un altre element característic i simbòlic juntament amb la música, el silenci, la reflexió, la meditació i la contemplació. Una altra realitat que des de la Confraria de Sant Blai volem remarcar, és la vocació pictòrica d’artistes amb els cartells de la setmana santa que anuncien els dies sants. És un goig i un honor comptar amb persones tant implicades amb el món cultural, social i religiós que fan una gran llavor de divulgació i difusió plasmada des de l’any 1986.

    Volem donar les gràcies a David per la seua voluntat en oferir a Borriana esta exposició, a les germandats i confraries de la Setmana Santa pel seu compromís, col·laboració i l’esforç que fan, per mantindre el ric patrimoni en imatgeria i indumentària. A la secció de bombos i tambors, i als músics que acompanyen als passos invitant a crear un clima de serietat, rigor i sentiments. Passió que manifesta la nostra religiositat popular i hui David Sivera ens obri una nova finestra per mirar al nostre entorn i al cel.

    Gràcies David, i gràcies a tots per la vostra assistència.

    Borriana, 8 de febrer de 2020

    Església de Sant Blai
    Festivitat del seu patronatge des de 1854

    En el marc del 90è aniversari de les desfilades processionals de la Setmana Santa de la nostra ciutat de Borriana

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir