elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

100 anys educant III

  • Col·legi Niño Jesus de Praga dels Pares Carmelites. Illes Columbretes (III)

Conscients i coneixedors de la exigència que comportava el treball educatiu, l’any 1993 per disposició dels Superiors de l’Orde de Carmelites (Capítol Provincial i Definitori General) el col·legi va ser cedit als seus professors. Estos agafaren el relleu generacional que amb treball i molt d’esforç han portat al col·legi a un alt grau de reconeixement públic. Este centre educatiu és història viva del nostre poble i testimoni de cultura. Moltes promocions d’alumnes han passat durant estos cent anys pel col·legi, beneficiant-se de la formació educativa dels frares i dels seus professors.

L’any 1996 el col·legi canvia de denominació i passa a titolar-se Illes Columbretes. La nova denominació junt amb els professors i la comunitat religiosa dels frares han fomentat la convivència cristiana, i els frares han ajudat a mantindre l’ideari cristià del centre fins als nostres dies. Els professors, van pendre el relleu de la direcció del col·legi amb gran dedicació i esforç. En este traspàs va tindre un gran paper mediador i de transició el professor D. Jose Luis Agustí Usó, que va ser alumne, mestre i director durant 20 anys.

Hui dia, el Col·legi Illes Columbretes es presenta com un centre educatiu actualitzat, modern i de prestigi a l’alçada que la nostra societat exigix. Amb un professorat emprenedor i amb ganes de treballar en la tasca de formar a alumnes lliures, fomentant l’eduació en la raó i el pensament, amb els nous mètodes de pedagogia i formació que les noves generacions reclamen. El centre educatiu ha anat adaptant diverses estàncies del convent per a fer el seu ús i servei a la comunitat educativa, sempre respectant l’ambient i disposició per a usos monàstics i religiosos. L’última reforma va ser en 2015, en l’ala sud, que es van emplear per a aules, on tenia l’estudi de pintura el P. Juan de Dios Morellina. El “Col·legi dels Frares”, nom popular que s’ha utilitzat durant molts anys per a designar al Col·legi Niño Jesús de Praga dels Pares Carmelites, va nàixer de forma modesta humil i discret. Mai va haver projecte inicial de col·legi, però des d’un primer moment els frares es van haver de dedicar a la docència, ja que en 1897, un any després de la seua fundació, es creà un Col·legi d’Aspirants (seminari menor), després un Col·legi de Teologia (1902), i en 1904 un Col·legi de Filosofia.

El centre educatiu, poc a poc, va anar implantant la línia en valencià, i D. Manuel Miralles Burguete professor del col·legi des de 1973 (QEPD, 17 de novembre de  2010) va ser un dels seus impulsors.  Professor titular del col·legi des de 1973, va ser Cap d’Estudis, assessor i conseller de la direcció. Era bon pedagog, gran persona, aficionat a la pintura i hui és un testimoni present del seu pas pel col·legi. Valorava molt el sentit de la col·lectivitat, i es feia passar per un més sempre que es necessitava la seua col·laboració. Tots vam sentir perplexitat, tristesa i incomprensió en assabentar-nos de la seua mort. Queda la seua obra i la seua memòria, educant i formant a tants jòvens, xiquets i xiquetes.

La direcció juntament amb l’AMPA, porten endavant una gran quantitat d’activitats extraescolars que també formen part del programa educatiu dels alumnes: l’escola d’estiu, setmana ecològica, xocolatada, bunyolada i xurros per falles, grups de música de tabal i dolçaina, betlem vivent, carnestoltes, dia de la pau, celebració de la festa del Niño Jesús de Praga, impartir la primera comunió a l’església del col·legi, catequesi o pa i portes. Activitats que fomenten la convivència entre els alumnes, fent una perfecta simbiosi entre alumnes, claustre de professors i pares i mares de families.

La comunitat religiosa dels frares carmelites s’instal·là en Borriana en 1896, i en 1921 naix el col·legi, de primer ensenyament, amb vocació de servei. Amb millors i pitjors èpoques, el centre educactiu ha arribat fins als nostres dies arribant a ser un centre educatiu de prestigi. Enguany complix 100 anys. És la segona escola educativa actual que permaneix en Burriana ininterrompudament (excepte l’època de la Guerra Civil) prestant serveis educatius, culturals, intel·lectuals i difonent la cultura i l’art.

No abunden les institucions centenàries en Burriana, i les que tenim, són un regal de la història que han ajudat i ajuden a fomentar el pensament, a vertebrar el nostre poble i a ser memòria dels nostres avantpassats. Entre elles trobem el Col·legi Nostra Senyora de la Consolació (1867), Religioses Mares Dominiques (1890), Comunitat Religosa Pares Carmelites (1896-2019), Agrupació Filharmònica Borrianenca (2010), Col·legi Niño Jesús de Praga dels Pares Carmelites, en l’actualitat Illes Columbretes (1921-2021).

Esta obra educativa és signe de permanència, treball, esforç, abnegació, servei i compromís. La disolució de la comunitat religiosa carmelita per orde dels superiors generals de l’ordre ha suposat pel col·legi i per a Burriana un dur colp emocional. L’absència dels frares no és fàcil, ja que ells ajudaven a mantindre l’ideari cristià del centre, i esta escola va suposar que els xiquets i jòvens de Burriana accediren a una educació integral i integradora.

El Col·legi Niño Jesús de Praga dels Pares Carmelites, en l’actualitat Illes Columbretes, son dos denominacions que formen part de la mateixa pàgina de la història sense oblidar a cap generació. Si falta alguna d’estes parts no s’entén el present. Les dos denominacions van unides i son el mateix projecte amb diferents visions degut als 100 anys de la seua història. Arribar al centenari i conservar una obra educativa d’este calat social és digne de menció i honorabilitat a favor dels nostre poble i de la cultura. Burriana se pot sentir ben orgullosa de contar amb institucions d’esta gran influència cultural.

Després que els frares cediren el col·legi, va assumir la direcció D. Jose Luis Agustí, que ha passat pel centre com alumne, antic alumne, professor i vint anys de director, havent format a centenars d’alumnes en diverses matèries sobretot ciències naturals i matemàtiques.

Des d’esta humil columna de comunicació, opinió i informació, donar les gràcies a tot el planter de professors per dedicar les seues vides a la formació de les persones. Un pilar fonamental per a crear una societat lliure i plural, amb llibertat de pensament i amb passió per la cultura que ens identifica i ens dignifica. Gràcies als frares carmelites, perquè si ells no hagueren tingut la decissió d’obrir una escola al segle passat hui no estariem parlant d’un projecte tan sòlid i amb projecció de futur com és el Col·legi Illes Columbretes. Este centre educatiu continua com va nàixer: amb vocació de servei educatiu. Obrir les portes cada dia és motiu d’alegria, goig i satisfacció. Per molts anys i felictats pel centenari.

Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
Subir