elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Roberto Roselló
Parotets i Xuplamel·los - RSS

En coneixeu algú?

    No és la primera volta que amb el suport del peridic.com i la capacitat invasora de Internet, m’aprofite de l’amabilitat dels lectors per a tractar de identificar persones anònimes que apareixen en velles fotografies, que podrien tindre algun interés més enllà de l’àmbit estrictament personal i familiar.

    No m’he pogut resistir a la tentació una vegada més, de sometre dos velles fotopostals al vostre examen identificatiu. Ja imagine que d’haver algun eventual col·laborador, per raons obvies haurà de ser d’edat avançada, o bé tindre accés a una informació delegada.

    Les fotos, en blanc i negre, mostren dos equips de futbol amateur, signades per Gil Roca, el conegut fotògraf del periòdic Mediterráneo dels anys de postguerra (en actiu fins la dècada dels 60). Pel revers duen estampat “TARJETA POSTAL / Agfa-Regtor”, amb una línia central de separació, que converteix les fotos en “postals”, és a dir, que no pertanyen a l’àmbit privat sino que estaven editades per a circular i ser portadores de correspondència postal. Per tant és probable que hi haja més persones que les guarden en un àlbum o en un calaix amb altres tresors de paper.

    M’han aparegut entre les coses de mon pare, on hi ha abundants fotografies, un art al qual sempre va ser molt aficionat. Són fotos diferents, amb futbolistes aparentment diferents, en escenaris diferents, és a dir, camps de futbol (almenys ho pareixen) també diferents. O no? La cosa no tindria per a mi cap interés si no fóra perquè he descobert un nexe entre les dos fotopostals: mon pare és un dels 11 que apareix en cada equip (nº 7 a la foto 1, i nº 10 a la foto 2).

     

      

    Això em fa dubtar sobre si en realitat, tot i que la indumentària no és coincident en cada foto (excepte els calçotets blancs), es tracte del mateix equip de futbol. És difícil d’averiguar-ho només per les fotos de grup, si no has conegut en persona els fotografiats. Una de les postals du mig borrat un tampó on es llig clarament l’any 1941, i borrosament “Castellón”.

    Per tant ens situem a dos anys de la finalització de la guerra civil. Mon pare tenia aleshores 16 anys! En resum: no tinc ni idea sobre quin (o quins) són els equips de futbol retratats, i llevat de mon pare, també desconec la identitat de la resta dels onze. No crec que la foto estiga feta a Borriana, i deduïsc que els futbolistes amateurs haurien pogut guanyar alguna competició escolar provincial, raó per la qual van ser notícia mereixedora d’una foto de Gil Roca i van ser carn de periòdic!

    He siluetejat les dos fotos i assignat un número a cada figura, per si de cas algun amable lector poguera identificar algun dels jóvens balonpedistes, que li siga fàcil ubicar-lo amb exactitud sobre cada foto.

    No descarte que mon pare m’explicara en alguna ocasió el significat d’estes fotos, però francament, si així va ser ho he oblidat. Per això els majors són tan repetitius i pesats amb les seues històries: per si alguna volta casualment et pillen receptiu, i te n’assabentes d’una vegà per totes.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    comentarios 3 comentarios
    Juanvi
    Juanvi
    22/02/2013 05:02
    Galimaties...

    Desde luego si no es per que ho dius tu Roberto, no ho haguera sabut que eixe jugador era ton pare.(El bigot blanc...) Jo, com Vigorhumus, també crec que es tracta del salessians, en cuant als deportistes, ni idea. Totes les cares me son desconegudes. Un abraç

    Subir