elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Fernando Pascual Moscardo, Expresident del PSOE d'Alzira
La Palestra - RSS

Temps de Canvi en el PSPV-PSOE, Primàries o Pactes?

    FOTOS
    Temps de Canvi en el PSPV-PSOE, Primàries o Pactes?- (foto 1)

    En un escenari polític caracteritzat per la constant transformació i l'adaptació a noves realitats, el Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE) es troba immers en una etapa de canvis notables. No obstant això, el que hauria de ser un procés democràtic, com l'elecció de candidats a liderar el partit, s'ha vist afectat per una tendència que va en contra dels principis fonamentals de la democràcia interna: la renúncia a les primàries.

    En este moment de reinvenció per al PSPV-PSOE, resulta cridaner observar com, malgrat la presentació de tres candidats amb propostes divergents, s'ha optat per un pacte entre ells en nom de l'interés del partit. Este acord, encara que puga entendre's com una estratègia per a consolidar la unitat interna, ha deixat en el camí als militants, els qui veiem limitada la nostra participació i capacitat d'elecció.

    Fins no fa molt, la màxima de "un militant, un vot" representava el pilar sobre el qual s'erigia la democràcia interna dels socialistes. No obstant això, en estos temps de canvi, eixa premissa ha sigut desplaçada per l'interés del partit i la cerca de l'anhelada unitat. En este escenari, els afiliats hem perdut protagonisme, i la presa de decisions sembla lliscar-se cap a instàncies més centralitzades, deixant en un segon pla la veu de la militància.

    Este canvi d'enfocament, que alguns comparen amb l'estil stalinista, pot semblar efectiu a curt termini, consolidant una aparent cohesió interna. No obstant això, és crucial recordar que un partit polític sense militants compromesos manca de la força necessària per a influir en la societat i, fet i fet, per a governar. L'essència de la democràcia radica en la participació activa de la ciutadania, i limitar la intervenció dels afiliats en l'elecció de lideratges pot tindre conseqüències a llarg termini.

    Com a militant socialista em pregunte si estos temps de canvi, que es presenten com una adaptació necessària, podrien acabar minant la base mateixa de la nostra força política. És innegable que la unitat interna és essencial per a enfrontar els desafiaments de la política actual, però no ha d'aconseguir-se a costa de la participació democràtica. La pluralitat d'idees i la representació genuïna dels diferents corrents dins del partit són aspectes que no poden obviar-se en la construcció d'una força política sòlida i duradora.

    Com a expresident de l'agrupació socialista d'Alzira, considere que, els líders del PSPV-PSOE han de reflexionar sobre la importància d'equilibrar la unitat partidària amb la participació activa dels militants. Les primàries sempre representen un mecanisme vital per a l'expressió democràtica interna i la construcció de consensos des de la base. Ignorar esta eina pot conduir a una desconnexió entre la direcció del partit i els seus propis afiliats, afeblint així els fonaments sobre els quals se sosté la nostra organització política.

    En estos temps de canvi, és necessari recordar que l'èxit a llarg termini dels socialistes valencians depén, en última instància, de la vitalitat i participació activa dels seus militants.

     

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir