elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

A Gandia si te’n passes t’ho perds

A Gandia si te’n passes t’ho perds

    La regidora de Sanitat i Polítiques Saludables, Liduvina Gil i el Director de Programes de l’ONG Controla Club, Juan Barcala, han presentat la campanya “A Gandia si te’n passes t’ho perds”, que s’inclou dins del marc global de la “Campanya de prevenció i informació sobre el consum recreatiu de l’alcohol i altres substàncies i convivència ciutadana” que s’hi desenvoluparà fins a desembre.

    L’objectiu principal de la campanya és, d’una banda, augmentar en els joves la percepció del perill produït pel consum primerenc d’alcohol i altres drogues, oferint patrons d’afrontament davant les possibles problemàtiques produïdes per aquests consums, i incrementant el desig de mantenir uns hàbits de conducta saludables, i, d’altra banda, generar sentiments cívics i de respecte ambiental, de cara a minimitzar els problemes pel desenvolupament de l’oci nocturn juvenil, sobretot pel al soroll i les molèsties veïnals. També generar eines de diàleg i d’actuació amb els pares i mares.

    Gil ha recordat que, segons les dades de la darrera enquesta sobre l’ús de drogues en l’Ensenyament secundari a l’estat espanyol del Pla Nacional sobre Drogues, l’edat d’inici en el consum d’alcohol per parts dels escolars se situa al voltant dels 13,7 anys. “Aquesta data comporta la necessitat d’engegar un pla d’actuació en el qual el conjunt de la ciutadania (administració pública, centres educatius, comerciants, hostalers, col·lectius festers, associacions veïnals, juvenils, pares i mares, etc...) es faça corresponsable d’aquesta situació i col·labore en el foment d’uns hàbits d’oci, per part dels joves de Gandia, més responsables, la qual cosa redundarà en una millora de la imatge de la ciutat”.

    La campanya està finançada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (per a les localitats de la Xarxa Ciutats Saludables) i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (Pla de Drogues) i serà plasmada mitjançant l’Associació Controla Club, constituïda al 1997 amb l’objectiu d’abordar la responsabilitat social en l’oci juvenil, informant i conscienciant dels riscos i problemes relacionats amb l’oci i el temps lliure de la joventut, mostrant els avantatges que tenen les conductes moderades i les alternatives d’oci intel·ligent.

    Per una Fira i Festes Responsables
    Així, la campanya s’engega a la Fira i Festes de Gandia en dues vessants, la prevenció del consum d’alcohol i altres substàncies i la cívica (reconduir les conductes en els espais d’oci) I és que Barcala ha recordat que “les festes populars són alguns dels espais on es produeixen els primers consums d’alcohol i drogues.

    Perquè la percepció dels perills del consum es relaxa, tant per part dels joves, com dels pares i les mares. A més, cal introduir nous missatges als clàssics, com ara les conductes cíviques (soroll, respecte al medi ambient i l’entorn urbà...) la seguretat vial o les conductes sexuals de risc”. Del 30 de setembre a l’1 d’octubre, al voltant dels concerts del “Parc de la Festa” (parc Ausiàs March) es muntarà un estand informatiu i mediadors joves aniran informant i atenent les consultes. A més, s’ha editat una xicoteta Guia de consells pràctics per a una Fira i Festes responsables”.

    Però, com dèiem, la campanya s’estén fins al mes de desembre, coincidint amb un altre període on augmenta el consum d’alcohol. A banda de les accions comunicatives a les zones d’oci nocturn, estan previstes xarrades als centres de Batxillerat i Cicles Formatius, així com accions informatives i de sensibilització dirigides a pares i mares sobre l’alcohol, el consum entre els adolescents i per a donar pautes i eines que faciliten la comunicació paterno-filial.

    Un altre dels objectius del programa és fomentar la participació i la coresponsabilitat per part dels col·lectius relacionats amb el desenvolupament de l’oci de la ciutadania. Per tant, es faran reunions amb les associacions veïnals, de dones, establiments hostalers d’oci nocturn a Gandia i la Platja, el Consell dels Joves de Gandia, consell escolars dels diferents centres educatius de la ciutat, la Fundació Esportiva Municipal, la Federació de Falles de Gandia i altres associacions festeres, etc...

    Finalment, es farà un estudi de percepció sobre la problemàtica de les drogodependències en els joves i l’impacte del desenvolupament de l’oci nocturn. Posteriorment, serà publicat.

    Pujar