SAGUNT | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Sagunt aprova la convocatòria perquè les àrees municipals presenten projectes finançats per l'EDUSI fins amb 12,4 milions d'euros

ELPERIODIC.COM - 28/10/2020

L'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, Join Sagunt, està cofinançada pel Fons FEDER de la Unió Europea i per l'Ajuntament de Sagunt

L'Ajuntament de Sagunt obrirà la convocatòria perquè els departaments municipals puguen presentar projectes que seran finançats per l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI JOIN SAGUNT fins amb 12 480 000 euros. Dilluns que ve 2 de novembre s'iniciarà el termini de presentació d'operacions, que una vegada seleccionades per la Unitat de Gestió de l'EDUSI seran cofinançades per la Unió Europea a través del fons FEDER, dins del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE), i per l'Ajuntament de Sagunt al 50%.

La regidora delegada d'EDUSI-FEDER, Natalia Antonino, ha declarat que «s'inicia el procés perquè les àrees definisquen tots els projectes encaminats a millorar notablement la ciutat, amb iniciatives ambientalment sostenibles, renovació d'entorns urbans i moltes altres actuacions d'àmbit social. També l'EDUSI posa un especial èmfasi en la modernització de la ciutat amb projectes com convertir Sagunt en una smart city o el foment de la digitalització relacionada amb el patrimoni i el seu ús turístic i amb l'administració electrònica».

Les operacions que es presenten, que poden incloure diversos projectes a executar, han d'estar incloses en les diferents línies d'actuació establides en l'EDUSI. Amb relació a la modernització i les noves tecnologies hi ha tres línies: impulsar l'oferta de servicis basats en el patrimoni cultural, associat a la digitalització d'este i a la seua aplicació al sector turístic (47 616 euros); actuacions per a modernitzar l'Administració electrònica i els servicis públics de la ciutat a través de les tecnologies de la informació i comunicació (1 078 080 euros) i impulsar les actuacions necessàries perquè Sagunt siga catalogada Smart City (246 138 euros).

Un altre dels objectius importants és la millora del medi ambient i la sostenibilitat i per a complir-lo hi ha quatre línies: fomentar la mobilitat sostenible i racionalitzar l'ús del vehicle privat (1 320 000 euros); augmentar les energies renovables en els edificis i equipaments municipals (336 000 euros); millorar l'eficiència energètica d'edificis i equipaments municipals (1 203 268 euros) i millorar la qualitat de l'aire, del soroll i d'abocaments incontrolats (796 800 euros).

Altre gran apartat és el relacionat amb les inversions encaminades a millorar el patrimoni de la ciutat i els espais urbans al qual es destinen quatre línies d'actuació: rehabilitar el patrimoni històric artístic, arqueològic i industrial de Sagunt i la seua promoció orientat al turisme (1 295 376 euros); regeneració urbana (1 615 960 euros); equipaments per a la cohesió social i la inserció laboral (2 217 140 euros) i generar espais públics per a la convivència (1 440 000 euros).

L'atenció social i la creació d'oportunitats d'ocupació compten amb dos línies d'actuació: millorar l'ocupabilitat i la capacitació dels col·lectius amb majors dificultats (576 000 euros) i generar noves oportunitats econòmiques i d'ocupació, amb iniciatives empresarials sostenibles i amb impacte sobre el desenvolupament social de la ciutat (307 622 euros).

Podran presentar estes operacions, també anomenades expressions d'interés, i adquirir la condició de beneficiàries les diferents àrees de l'Ajuntament de Sagunt en l'àmbit de les seues competències, complint els requisits previstos en el manual de procediments Join Sagunt i en la normativa general d'aplicació.

El termini de presentació finalitzarà el 31 de març de 2023 o quan el límit pressupostari quede esgotat. Totes les operacions i els seus tràmits econòmics hauran d'estar finalitzades el 31 de desembre de 2023.

L'EDUSI Join Sagunt és un pla estratègic d'implementació conformat per línies d'actuació, contextualitzades en 4 dels objectius temàtics (OT) del Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya (POPE). El primer dels quals (OT2), té com a objectiu aconseguir una administració digital més àgil, senzilla i eficaç per a respondre a les demandes de la ciutadania, alhora d'incrementar l'oferta de servicis electrònics com a plataformes i aplicacions per a dispositius mòbils que asseguren la igualtat d'oportunitats per a totes les persones.

El segon (OT4), impulsa la transició a una economia baixa en carboni per a millorar l'eficiència energètica i augmentar l'energia renovable en les àrees urbanes, incidint en els edificis i equipaments municipals. El tercer (OT6), pretén conservar i protegir el medi ambient i promoure l'eficiència de recursos, com també el fet de fomentar i desenvolupar el patrimoni cultural i natural de les àrees urbanes, en particular les d'interés turístic. El quart (OT9), promou la inclusió social i la lluita contra la pobresa i qualsevol forma de discriminació, especialment mitjançant el foment i la creació d'ocupació local en els col·lectius més vulnerables i amb dificultat d'incorporar-se al mercat de treball com els jóvens, parats de llarga duració, majors de 45 anys, persones discapacitades i dones.

MÉS FOTOS