SAGUNT | EDUCACIÓ

El curt ‘Stop bullying’ del CEIP Baladre ha sigut seleccionat per a la MiCe l'Havana 2020

ELPERIODIC.COM - 27/01/2020

L'obra de l'alumnat del col·legi de Sagunt representarà a la MiCe València-Comunitat Valenciana en este festival internacional de cinema educatiu que per primera vegada se celebrarà a Cuba

El curt Stop bullying del CEIP Baladre ha sigut seleccionat per a representar a la MiCe València-Comunitat Valenciana en la 1a edició del festival de cinema educatiu que se celebrarà a l'Havana del 29 al 31 de gener. La cinta seleccionada tracta sobre una denúncia social que l'alumnat del col·legi de Sagunt va decidir plasmar en un curtmetratge ja que, segons els propis creadors, és un problema molt present en molts centres educatius.

Sobre la selecció d'este curt, el regidor d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt ha declarat que «estem molt contents que la pel·lícula d'un col·legi de la nostra ciutat haja arribat tan lluny ja que s'està projectant en la 1a Mostra de Cinema Educatiu de l'Havana i està sent molt ben valorada per l'alumnat de molts col·legis de Cuba». Tarazona ha recordat que esta pel·lícula es va filmar l'any passat en el col·legi Baladre i que «hem de donar l'enhorabona a l'alumnat i professorat que van fer possible i que van organitzar i van treballar el curt des d'un vessant educatiu».

Des del departament d'Educació, insistix el regidor, «s'està dinamitzant des de fa anys a través de la MiCe i d'altres accions l'ús de les competències audiovisuals a l'aula per a interpretar i analitzar des de la reflexió crítica, les imatges i els missatges audiovisuals que cada dia estan més presents en tots els ordres de la vida».

Així mateix, Tarazona ha recordat que els centres educatius interessats encara estan a temps de realitzar pel·lícules per a la 8a edició de la MiCe València que se celebrarà al maig, ja que el termini de presentació de propostes acaba el 15 de març.

La Mostra Internacional de Cinema Educatiu MiCe és un festival amb finalitat educativa que promociona l'educació audiovisual i el cinema més enllà del globalitzat consumisme industrial. És la pantalla gran de les pel·lícules realitzades per l'alumnat que proposa un aprenentatge seqüenciat i no inmediatista que partisca de l'essencial escriptura fins a formar un espectador crític, lliure i culte.

Els orígens d'este festival es remunten a la MiCe València, festival mare de la MiCe l'Havana on es projectarà el curt del col·legi de Sagunt. Este festival forma part de ple dret de la ECFA (European Children Film Asociation) amb seu a Brussel·les, del CIFEJ (Centre International pour els Films de l’Enfance et la Jeunesse) afavorit per Unesco i amb seu a Teheran i de la junta directiva de la qual el director de la MiCe, Josep Arbiol, forma part. L'esdeveniment manté fa diversos anys estretes relacions amb la Xarxa UNIAL (Universo Audiovisual del niño latinoamericano) amb seu a l'Havana. La xarxa agrupa més de 200 institucions, projectes, organitzacions, festivals, mostres i persones de tot el continent americà i altres latituds.

Este serà el primer any que la MiCe tinga seu a l'Havana. El caràcter educatiu del festival fa d'ell una proposada mereixedora d'estudi i suport donat el seu impacte en la diversitat, ateses les necessitats comunicatives i audiovisuals de les futures societats i tenint cada vegada major nivell internacional. Amb la MiCe es pretén obrir una finestra al cinema educatiu internacional a l'Havana, una pantalla perquè docents i discents tinguen un escenari on presentar les pràctiques audiovisuals que realitzen. La seua principal meta és posicionar l'Havana com a referent de la educomunicació en l'escenari mundial.

L'esdeveniment es proposa continuar tots els anys amb la temàtica general de Cinema i Educació, i dedicar la seua mostra audiovisual a un país determinat. A més pretén abastar altres arestes d'este fenomen de manera interdisciplinària.

Al febrer de 2018 es va celebrar a Sagunt el 1r Congrés MiCe que va convertir la ciutat en la Capital Mundial del Cinema Educatiu i que va pretendre ser un espai per a la participació, l'intercanvi d'idees i les reflexions pedagògiques per a fer servir el llenguatge audiovisual en l'àmbit educatiu i cultural. El congrés va comptar amb la presència de cineastes de la talla d'Agustín Villalonga o de Judith Colell. En 2019 i sent Sagunt Capital Cultural Valenciana, va acollir la 7a edició de la MiCe que va comptar amb convidats d'altura com l'actriu alemanya Hanna Schygulla o l'animador cinematogràfic Thomas Kutschera, entre d’altres.