CASTELLÓN PROVINCIA | MEDI AMBIENT

Soneja i Sot de Ferrer estudiaran amb Turisme construir un balneari en trobar aigües termals en el subsòl

ROSA PIQUER - 15/12/2020

Agricultura va construir un pou per a sondejar la qualitat de l'aigua per a donar solució als problemes en el subministrament de tots dos municipis de l'Alt Palància

Els Ajuntaments de Soneja i Sot de Ferrer han sol·licitat una reunió amb el Director General de Turisme per a estudiar la construcció d'un balneari en haver trobat aigües termals en el subsòl de totes dues localitats.

En un comunicat signat pels dos alcaldes, Benjamí Escriche (Soneja) i Ramón Martínez (Sot de Ferrer), expliquen que “ara tenim un pou amb aigües termals de manera natural que representa un recurs turístic de primer ordre, no sols per als nostres dos pobles, sinó per a tota la comarca de l'Alt Palància, perquè ens permet la instal·lació d'alguna infraestructura turística relacionada amb les aigües termals, com un possible balneari”.

La troballa d'aquestes aigües termals, a 37° de temperatura, s'ha produït de manera fortuïta en realitzar-se un sondeig de les aigües potables de totes dues poblacions.

Soneja i Sot de Ferrer estan situats sobre una bossa d'algeps, provocant que les aigües continguen sulfats que, encara que no són perjudicials per a la salut, provoquen una mala qualitat de l'aigua.

Així, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural va construir un pou per a superar les capes d'algeps i en arribar als 800 metres de profunditat van trobar grans quantitats d'aigua que, després de ser analitzades, han resultat ser aigües termals i no són aptes per al consum humà. Aquestes aigües tenen una alta conductivitat en capes superficials.

Possibles solucions

Ara els ajuntaments de Soneja i Sot de Ferrer estan valorant possibles solucions als problemes de qualitat de l'aigua, com la construcció d'una planta d'osmosis inversa el que comporta diversos problemes com l'elevat cost per a la seua instal·lació i manteniment, l'augment de les necessitats hídriques perquè les plantes d'osmosis necessiten una aportació extra d'aigua i l'elevat cost i la dificultat en el tractament dels residus que genera.

Per això, els alcaldes ja han mantingut una primera reunió amb el Director General de l'Aigua i els tècnics dela conselleria i s'han emplaçat a una segona trobada al gener del pròxim any.