ORPESA | SOCIETAT

L'Oropesa més ‘orgullosa’ organitza activitats per a visibilitzar al col·lectiu LGTBI

ROSA PIQUER - 22/06/2021

Fins al 4 de juliol, el municipi castellonenc ha organitzat una àmplia agenda d'activitats per a promoure el respecte i la igualtat

Orpesa està immersa en les activitats per a commemorar el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI amb una àmplia agenda d'actes que es desenvoluparan fins al 4 de juliol amb l'objectiu de visibilitzar al col·lectiu LGTBI i promoure el respecte i la igualtat.

Així, el pròxim 25 de juny tindria lloc la presentació del llibre ‘Els invisibles, educació afectiu sexual dónes dels ciències socials’, a càrrec de Laia Pitarch. Es tracta d'una activitat que es desenvoluparà gràcies al conveni entre l'Ajuntament i la Fundació Isonomia de l'UJI i en la qual pretenen la ‘invisibiliziación’ de les dones lesbianes i bisexuals durant el règim franquista. Després de la presentació, es projectarà la pel·lícula ‘Pride’.

A més, amb la col·laboració del col·lectiu QueerFest, l'Espai Cultural acollirà el 27 de juny l'obra de teatre ‘Fast money’, de la companyia Francachela Teatre, així com l'exposició ‘Quotidinitats lésbiques’, en el mateix espai.

I el 28 de juny es llegirà el manifest de manera virtual amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI.

Orpesa Orgullosa 2021 s'acomiadarà el 4 de juliol, a les 20.30 hores a la sala de plens, amb l'II Certamen de Curts de la FELGTB ‘Feminisme, igualtat i drets humans en el col·lectiu LGTBI’, un projecte que s'emmarca dins del festival La Culta i que compta amb la col·laboració de l'associació de Castelló LGTBI. La sessió conclourà amb un debat.

Cal assenyalar que el cicle es va iniciar la setmana passada amb la projecció de la pel·lícula ‘Carol’, un film ambientat en el Nova Rork dels anys 50 que narra la història de dues dones que veuen canviades les seues vides per sempre quan es troben.

La importància d'aquest dia

Des de les regidories d'Igualtat i Cultura recalquen “la importància de celebrar el Dia de l'Orgull LGTBI, perquè la discriminació que pateix aquest col·lectiu en tots els aspectes fa que ens sentim obligats com a representants polítics a vetlar pels seus drets”. I és que recentment, l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea s'ha publicat un estudi del qual s'extrau que a Espanya el 48% de les persones LGTBI eviten agafar-se de la mà per por de patir agressions i el 90% diu haver patit o presenciat comentaris o comportaments homòfobs.

“La LGTBIfobia encara està molt present en la nostra societat i hem de lluitar contra ella”, assenyala Bermúdez, qui manifesta que “amb totes aquestes dades és una obligació moral treballar en la igualtat d'aquest col·lectiu”.

MÉS FOTOS