OLIVA | CULTURA I ESPECTACLES

El brigadista internacional Josep Almudéver obri demà dimecres el II Cicle ‘Fem Memòria’

ELPERIODIC.COM - 17/04/2018

Els Serveis Culturals i la Xarxa de Museus de l’Ajuntament d’Oliva han programat un total de tres activitats culturals orientades a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, que es desenvoluparan del 18 d’abril al 13 de maig.

El II Cicle ‘Fem Memòria’ arrancarà de la mà del milicià i brigadista internacional Josep Almudéver, que visitarà Oliva el dimecres, 18 d’abril. Fill de pares valencians i nascut a Marsella fa 99 anys, Almudéver és un dels últims veterans de la Guerra Civil que continuen transmetent el seu llegat: un extens repertori de vivències i testimonis d’incalculable valor històric. L’octubre del 2016, la Generalitat va distingir-lo com a Ambaixador de la Comunitat Valenciana.

Al llarg de la jornada, l’únic supervivent conegut de les Brigades Internacionals compartirà una xerrada amb els alumnes de Batxillerat dels instituts Gabriel Ciscar i Gregori Maians; mentre que l’alcalde David González i regidors del consistori, el rebran a les 13.30 h al saló de plens de l’ajuntament, on se celebrarà una recepció oficial en reconeixement a la seua trajectòria. Posteriorment, Almudéver deixarà constància de la seua visita signant en el Llibre d’Honor de l’ajuntament. De vesprada, a les 20.00 h, el brigadista oferirà una conferència històrica en la Biblioteca de l’Envic. L’historiador Antoni Simó serà l’encarregat de presentar-lo.

La programació continuarà el divendres, 27 d’abril, a les 20.00 h al Teatre Olímpia amb l’estrena del documental “Els camins de la memòria”. Al maig, del 2 al 13, el Museu Etnològic acollirà l’exposició itinerant “No tindreu pau després de la guerra”, realitzada per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València.

Segons el regidor de Cultura, Enric Escrivà, el conjunt d’activitats volen ser un “homenatge del poble, a través de la cultura, a totes aquelles persones qui van patir persecució política per les seues idees.”

Escrivà ha recordat que la recuperació de la memòria històrica és una “necessitat i un dret, el dret a no oblidar; però, a més a més, constitueix un instrument de difusió cultural, com ocorre ja amb normalitat en altres països d’Europa.”

 

MÉS FOTOS