BURRIANA | CULTURA I ESPECTACLES

Restauren una de les campanes del Campanar de Burriana

AINHOA GARCÍA - 29/11/2018

Una de les campanes del Campanar de Burriana ha sigut restaurada i col·locada novament en la torre gràcies a una subvenció de la Diputació Provincial de 18.000€. Amb aquesta inversió, el jou de ferro de la campana s'ha canviat per una estructura de fusta que evitarà que es generen danys en l'estructura amb la modificació del toc.

La torre del campanar “El Templat”, va ser construït en l'Edat Mitjana, a partir de 1363 i tenia una finalitat defensiva a més de ser una torre de comunicacions i rellotge públic. A dia d'avui està annexada a la Basílica d'El Salvador, però en els seus inicis es trobava separada d'ella a causa de les seues diverses funcions.

En l'últim quart del segle XVII, el Campanar va haver de patir greus danys que van obligar a enderrocar la sala de campanes gòtica i el petril. La reconstrucció de la sala de campanes va seguir la moda dels pobles de la Plana, el Baix Maestrat o fins i tot València, i d'aquesta forma, la sala de campanes era d'estil barroc, mentre que la part inferior seguia sent gòtica.

En 1938, la matinada del 5 de juliol, el Campanar va patir una explosió a causa de la deposició de 32 caixes de dinamita a l'interior d'aquest per part de la 203 Brigada de l'Exèrcit Republicà. A causa de l'explosió, el campanar va quedar derruït i solament es va quedar intacte el primer cos. Les obres de reconstrucció van començar en 1942 i van acabar a finals de 1945. La torre es va reconstruir respectant allò que quedava de la primera, que consistia en la base del campanar. La sala de campanes es va reconstruir semblada a la barroca, també l'accés a la terrassa i a la xicoteta sala entre aquesta i la volta de la sala de campanes. A més, es va augmentar l'altura de la torre a partir de la sala de campanes: mentre l'antiga mesurava 46 metres, la nova es va alçar a 51’1 metres.

Quant a les campanes que han habitat en l'El Templat fins a 1936 són les cinc tradicionals d'acord amb l'Ús i Costum de l'Antiga Corona d'Aragó i rebien el nom de: La Tiple (210 kg), La Rondana (270 kg), La Blaia (600 kg), La Mare de Déu (725 kg) i El Nostre Senyor (1000 kg). Un aspecte destacable és que no es tractaven de campanes medievals, renaixentistes o barroques, sinó que eren posteriors a l'última guerra carlina.

La sala de campanes compta en l'actualitat amb les cinc tradicionals: La Tiple (275 kg), La Rondana (422 kg), La Blaia (630 kg), La Mare de Déu (1077 kg) i El Nostre Senyor (1332 kg). A aquestes se li van afegir a partir de 1945 dues campanes més xicotetes: El Cimbalet Menor (64 kg) i el Cimbalet Major (86 kg).

MÉS FOTOS