El jaciment arqueològic de Sant Gregori de Borriana conquesta un seminari internacional sobre viles marítimes romanes
Es tracta de la vila marítima més gran de tota la zona mediterrània
El jaciment romà de Sant Gregori a Borriana atrau molts professionals del sector, i de fet ha sigut l'eix central del seminari internacional ‘Vil·les marítimes. Evolució, transformació i final en l'occident romà’, organitzat per l'Àrea d'Història Antiga i grup d'investigació Antiqua de l'UJI que va començar ahir i finalitza avui.
Aquest matí, el regidor de Patrimoni, Vicent Granel, i el director del del Museu Arqueològic de Borriana, José Manuel Melchor, han conduït la visita guiada per a conèixer l'enclavament arqueològic de Sant Gregori dins de les activitats del seminari internacional.
En el seminari participa professorat universitari i personal investigador d'institucions de reconegut prestigi nacional i internacional com Giulia Baratta de la Università di Macerata (Itàlia), Annalissa Marzano de la University of Reading (Regne Unit), Darío Bernal Casasola de la Universidad de Cádiz, Manuel Olcina Doménech del MARQ d'Alacant, Marta Prevosti de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, Marc Mayer Olivé de la Universitat de Barcelona i Trinidad Pasíes Oviedo del Servei d'Investigacions Prehistòriques de la Diputació de València.
A més, s'ha comptat amb l'estreta col·laboració del Museu Arqueològic de Borriana, el Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló i l'Institut d'Estudis Catalans.
Persones de diferents nacionalitats que participen en el seminari internacional han pogut conèixer el que sens dubte és la vil·la marítima romana excavada més gran de la Comunitat Valenciana, i de tota la zona mediterrània, i que actualment es troba en procés d'excavació, sota la supervisió de l'arqueòleg municipal, José Manuel Melchor.
L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que aquests treballs són “molt importants per al patrimoni arqueològic borrianenc”. Els treballs d'excavació mampresos en les primeres accions per a la urbanització de Golf Sant Gregori suposen un impuls decisiu per a consolidar la riquesa del patrimoni, la història del municipi i ampliar el coneixement sobre aquest important jaciment arqueològic.
A més, les recents excavacions en el jaciment arqueològic ja han revelat noves dependències i materials de pesca. La vil·la romana de Sant Gregori, situada a escassos 100m de la línia de costa a Borriana, és il·lustrativa d'un model de vil·la marítima durant l'Alt Imperi Romà.
Tant Granel com Melchor han explicat que aquests treballs tenen com a objectiu “delimitar tot el perímetre del jaciment i començar els treballs d'integració, identificació de noves dependències de la vil·la i el disseny de l'espai en què es conservaran les principals restes descobertes”.
A més, els dos han posat en relleu que es tracta d'un jaciment de l'època romana “molt destacable per la seua proximitat a la mar”, i amb aquestes característiques inexistents en altres àrees del territori justifica “la necessitat de continuar amb la investigació a través de l'excavació arqueològica d'aquest enclavament, per a conèixer la situació d'una vil·la romana a escassos metres de la mar, una altra de les característiques úniques d'aquest lloc, ja que es considera que és la més pròxima a la mar de les conegudes en la costa mediterrània valenciana”.
Les noves excavacions, ha assegurat el regidor, “ampliaran el coneixement sobre la vil·la romana, tal com la coneixem actualment”, a més d’“aconseguir ampliar la col·lecció de peces en el museu arqueològic”, la qual cosa suposa “un pas estratègic en la recuperació del nostre patrimoni i la nostra història”.
Precisament, han sigut les característiques especials del jaciment romà de Sant Gregori les que han centrat l'atenció en aquests nous treballs d'excavació, i és que, com ha assenyalat l'arqueòleg municipal, “permet continuar avançant en el coneixement del jaciment i descobrir l'enorme riquesa i possibilitats futures a Sant Gregori”.
El Servei Arqueològic Municipal, dirigit per l'arqueòleg José Manuel Melchor, és el que realitza el seguiment i la coordinació de totes les excavacions realitzades en el jaciment durant els últims anys, gràcies a les quals s'han conegut dades importants sobre la vil·la, com la ubicació de la façana marítima, l'existència d'unes termes i la recuperació d'abundant pintura mural i restes ceràmiques.
Després d’11 campanyes d'excavació arqueològica dutes a terme en el jaciment entre 2008 i 2018, bona part de les quals sota la direcció de l'Àrea d'Història Antiga de la Universitat Jaume I, i amb la col·laboració de la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València, ara es delimitarà tot el perímetre i la superfície amb què compta la vil·la romana.