BURRIANA | FALLES

El 40% dels fallers de Burriana ha estat en contacte amb el coronavirus

LAURA HERRERAS - 09/07/2020

L'estudi realitzat per a analitzar el comportament de la pandèmia conclou que els grans esdeveniments fallers de principis de març van ser els grans focus del coronavirus en la localitat

L'informe també conclou que un terç de la gent que va participar en algun acte faller s'ha contagiat i el percentatge ascendeix fins al 70% si va participar en més de tres

El 40% dels fallers de Borriana ha estat en contacte amb el coronavirus. És la contundent dada que mostra, en xifres, la qual cosa ja se sospitava: l'enorme afectació que va tindre el coronavirus en la localitat castellonenca de Borriana, i més concretament en tots els veïns que van acudir a multitudinaris actes fallers a principis de març com el Pa i Porta i el Sopar de Gala.

Són les dades preliminars de l'estudi que ha realitzat la direcció territorial de salut de Castelló i els resultats finals de la qual es coneixeran a principis d'agost. No obstant això, tal com ha pogut saber elperiodic.com, ja s'han extret les primeres conclusions després de l'estudi a 1.338 fallers de la localitat. Entre les més destacades és que el 40% dels enquestats ha estat en contacte amb el coronavirus.

Efecte dosi-resposta

D'aquest estudi destaca també l'efecte dosi-resposta que vincula l'augment de contagis entre aquelles persones que van anar a més actes: “El 30% dels enquestats que va ser a un esdeveniment es va contagiar i el que ha anat a tres o quatre esdeveniments s'ha contagiat en un 70% dels casos”, detalla Salvador Doménech, metge de l'hospital de la Plana que ha participat en aquest estudi i a més és el president de la Federació de Falles de Borriana.

Crida l'atenció també que el 17% dels fallers que no van participar en cap acte també s'ha contagiat: “Potser ell no va participar en cap esdeveniment però sí el seu cosí o amic o algun familiar amb el qual conviu i que li va contagiar posteriorment”.

A més, per als metges que han realitzat de l'estudi és també cridaner que en els actes a l'aire lliure la incidència ha sigut menor, mentre que en els actes tancats amb més temps de participació, com el Pa i Porta i el Sopar de Gala, els contagis es disparen. Destaca també que dels enquestats només un 1,2% va necessitar hospitalització, conclou l'estudi.

Estudi voluntari

L'estudi ha sigut realitzat de manera voluntària sobre la base del cens faller amb el qual comptava la població. Del mateix es va dir a 1.485 fallers -independentment de si havien anat a actes- i sense distinció d'edat (a partir d'un any). La participació, ressalta Doménech, ha sigut molt alta, d'un 85% (1.338) i ha consistit en una enquesta epidemiològica i un Test de Seroprevalència per a saber si han passat el virus, si han generat anticossos o si estan passant ara mateix la malaltia.

En la primera fase de l'estudi se'ls va preguntar sobre qüestions bàsiques de salut i la seua vinculació amb els actes festius: “Els hem preguntat el seu pes, altura, si eren fumadors, si tenien alguna malaltia o patologies prèvies, en quins actes han estat, què van menjar en ells, en quins llocs van estar asseguts, si van ballar”. És a dir, es tracta de preguntes molt concretes i que llançaran conclusions molt interessants.

En la part clínica també se'ls va preguntar si van estar dolents, si van tindre tos, pèrdua del gust o de l'olfacte, vòmits, diarrea, mal de cap, alteracions en la pell, cansament o si van haver d'estar ingressats: “L'objectiu de l'estudi ha sigut comptar amb la major informació, saber per què havien hagut tants contagis en el món faller i estar preparats per a si en el futur ens hem de tornar a enfrontar a la malaltia”, conclou Salvador Doménech en declaracions a aquest digital.

De moment, aquestes conclusions són preliminars i ara es pretén enviar l'estudi a la Conselleria i al Ministeri. Els detalls del mateix seran presentats a principis d'agost.

MÉS FOTOS