Cultura publica Ars Mortuòria, Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques
La Regidoria de Cultura, ha publicat el llibre Ars Mortuòria, projecte guanyador del Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques. Un treball de recerca sobre la ceràmica artística en les làpides del cementeri municipal de Borriana (1847-1937) de José Francisco Albelda García i Pascual Luis Segura Moreno.
El Regidor de Cultura, Jesús Albiol, ha indicat que “Ars Mortuòria, un treball de recerca de gran riquesa cultural per a Burriana, és la primera catalogació exhaustiva, a nivell provincial, de ceràmica funerària contemporània en un cementeri municipal. Enhorabona a Francisco Albelda i Pascual Segura pel seu merescut Premi Ciutat de Borriana d'Investigacions Històriques.”
En aquesta obra trobem, d'una banda, la catalogació i l'anàlisi de 139 làpides de ceràmica del cementeri municipal, que són antigues peces amb un alt valor artístic, acompanyades d'una detallada explicació del format, l'estructura, l'estil i la iconografia religiosa representada. I, d'altra banda, una contextualització històrica i artística del cementeri municipal i dels diferents cementeris de Borriana al llarg del temps, així com d'alguns ritus i costums relacionats amb l'enterrament a Borriana, i informació sobre els ceramistes i fàbriques de les làpides estudiades.
El llibre ha sigut editat per l'Arxiu Municipal dins de la col·lecció Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques, arran de que el projecte desenvolupat en aquesta obra rebera aquest Premi en 2022 i que el jurat del certamen acordara la publicació del treball al novembre de 2023, atesa la qualitat i el rigor de la investigació realitzada pels autors.
El regidor de Cultura, Jesús Albiol, ha declarat que “mitjançant la publicació d'aquest treball guardonat amb el Premi Ciutat de Burriana d'Investigacions Històriques, volem donar a conéixer una obra que llança llum sobre la nostra ceràmica i sobre l'estudi del patrimoni moble de Burriana, alhora que amplia la molt escassa bibliografia existent (a nivell autonòmic i nacional) sobre l'ús de la ceràmica artística en els espais funeraris en aquesta època.”
Els autors:
José Fco. Albelda García és Llicenciat en Història per la Universitat de València (2000-2005), amb l'especialitat en Història Antiga i Arqueologia, i expert en Antropologia Forense per la Universitat de Granada (2010). Ha format part d'associacions culturals com GEBAL-Grup d’Estudis de la Batalla de Llevant de La Vall d'Uixó. Des de 2012 és fundador i gerent de l'empresa Arqueocas. Patrimoni i Arqueologia amb la qual s'ha dedicat a l'arqueologia professional en un gran nombre de poblacions de la província de Castelló, la realització d'informes tècnics per a l'administració i a la difusió de la Història i la posada en valor del Patrimoni Cultural. En la seua labor d'historiador, és autor d'obres de divulgació en format de llibres, articles i audiovisuals per a mitjans de comunicació locals i autonòmics. Entre alguns dels seus llibres destaquen “Tresors Arqueològics de Vila-real” (2014), “L'aeròdrom militar de Vilafamés. 1937-1940” (2019), “Vila-realenses en l'infern nazi. Nou històries de la deportació (1939-1945)” en 2020, “La torre de Sant Vicent. Quatre segles defensant les nostres costes” (2021), “Reconstruir Moncofa. L'actuació de la Direcció General de Regions Devastades (1939-1957)” de 2021, “Els 27 de Mauthausen” (2022), “Història del Grau de Moncofa. De poblat mariner a vila d'estiueig” (2022), “Vil·la Filomena. Un viatge a la prehistòria” (2023) o “Moncofa entre l'Edat mitjana i l'Edat Moderna (segles X-XVI)” (2023).
Pascual Luis Segura Moreno és Diplomat en Ciències Religioses i Tècnic en ceràmica industrial amb especialitat en disseny ceràmic. És membre de l'Associació Niculoso Pisano de Sevilla per a l'estudi i investigació de la ceràmica, així com de l'Associació Espanyola de Ceramología. Durant més tres dècades ha treballat com a dissenyador en importants signatures de producció ceràmica industrial rebent el seu treball distincions com l'Alfa d'Or 1989 i Alfa d'Or 1990 de la Societat Espanyola de Ceràmica i Vidre, en els Certàmens de Cevisama (València). Té estudiats, fotografiats i catalogats un gran nombre dels panells ceràmics devocionals de la província de Castelló, dels quals ha publicat més de 160 articles d'investigació en la pàgina web www.retabloceramico.net, que edita l'Associació Niculoso Pisano de Sevilla. Va ser guardonat amb el premi Jaume I en el Certamen Literari de l'Ajuntament de Vila-real en 2011 amb un estudi sobre els panells ceràmics devocionals de la ciutat i terme de Vila-real. Des de 2012, publica articles al voltant la iconografia de sant Pasqual Baylón trimestralment en el Butlletí que edita la Basílica-Santuari Eucarístic Internacional de Sant Pasqual de Vila-real. En 1992 inicia la publicació dels seus treballs sobre de la ceràmica devocional relacionada amb la iconografia passionera de Crist, articles sobre la Religiositat Popular Penitencial de la província de Castelló en revistes especialitzades, així com en butlletins de confraries de Setmana Santa de moltes localitats de les comunitats d'Andalusia, Aragó i Madrid i de les províncies de Castelló, València, Alacant o Múrcia. Entre els seus treballs publicats es troben “Punt de Mira” (1983), “Els panells ceràmics devocionals de Vila-real” (2012), “La religiositat popular al nostre poble. Els festes de carrers” (2022), “150 Anys de pintura i pintors a La Vall d'Uixó. Miguel Montesinos Valls, Francisco Royo Vilanova” (2019) o “Estudi dels retaules ceràmics devocionals de la vila d'Altura” (2022).