ALICANTE | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

El programa Aptenisa del Parc Científic de la UA selecciona 14 projectes empresarials

ELPERIODIC.COM - 04/05/2022

Aquesta acció s’emmarca dins del programa d’emprenedoria ua:emprende i hi participen estudiants i personal investigador de la Universitat d’Alacant

Aptenisa és un programa estatal d’ideació i acceleració de start-ups finançat per ENISA i coordinat per l’Associació de Parcs Científics espanyols

El Parc Científic de la Universitat d’Alacant ha acollit avui la primera de les sessions de treball del programa d’ideació i acceleració d’empreses emergents Aptenisa. Més de 35 projectes empresarials es van postular per a participar en la convocatòria realitzada pel Parc Científic d’Alacant (PCA) a través del programa d’emprenedoria de la Universitat d’Alacant (UA) ua:emprende. De tots ells, 14 n’han sigut finalment els seleccionats que tindran l’oportunitat de participar en aquest programa estatal d’emprenedoria l’objectiu del qual és donar suport a la transformació d’idees de negoci en realitats empresarials d’èxit.

Dels projectes seleccionats, la meitat corresponen a estudiants de la UA, el 40% a professorat i personal investigador de la universitat mateixa i un 10% a iniciatives emprenedores alacantines d’altres àmbits.

Quant als sectors d’activitat, destaquen els englobats en medicina i salut amb un 35%, seguits d’informàtica i biotecnologia amb un 20% cadascun. La resta de projectes seleccionats corresponen a energia, medi ambient, formació, recursos humans, enginyeria, etc.

El Parc Científic de la Universitat d’Alacant és un dels deu parcs científics espanyols que participen en Aptenisa, un programa coordinat per APTE, Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya i finançat per ENISA, organisme pertanyent al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Aptenisa és un programa per a la ideació i acceleració empresarial que propiciarà la detecció de 100 idees de negoci i l’acceleració de 32 start-ups a tota Espanya. Facilitar la creació de noves empreses de base tecnològica i reduir les traves a les quals s’enfronten durant el seu creixement, fent-les més competitives, és el principal objectiu del programa Aptenisa, en clara sintonia amb els objectius del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern d’Espanya i amb la Llei de creació i creixement d’empreses.

Aptenisa donarà suport a l’emprenedoria des de la idea inicial fins a la fase d’acceleració, validació del model de negoci i constitució a través d’una metodologia comuna, basada en les del Candy Innovation Model i el Lean Launch Pad, a desenvolupar pels 10 parcs científics i tecnològics que participen en la primera edició pilot. El Candy Innovation Model és una metodologia basada en quatre fases (Desafiaments-Idees-Prototips-Escalat) presentada en el Congrés Internacional 2017 de la IASP – International Association of Science Parks and Areas of Innovation pel professor Josep M. Pique, de La Salle-URL. El Lean Launch Pad és una metodologia dissenyada acadèmicament pel professor Jerome S. Engel de l’UC Berkeley, que utilitza el mètode científic per a validar hipòtesis de negocis combinant el Business Model Canvas i els processos de Customer Discovery, Customer Validation, Customer Creation and Company Building.

Fonts del Parc Científic de la UA han mostrat la seua satisfacció per l’enorme èxit que ha tingut la convocatòria i en destaquen molt positivament la quantitat de projectes presentats per la comunitat universitària, tant des del col·lectiu d’estudiants com el del personal investigador, cosa que demostra l’enorme potencial que la UA té com a agent dinamitzador i el talent de tots els seus membres també a l’hora de presentar projectes emprenedors empresarials cientificotecnològics.

MÉS FOTOS