elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

L'IDECO reuneix a Picanya 150 persones en el Sopar Comarcal on premia a Amàlia Alba i l’Escola la Gavina

L'IDECO reuneix a Picanya 150 persones en el Sopar Comarcal on premia a Amàlia Alba i l’Escola la Gavina
    MÁS FOTOS
    L'IDECO reuneix a Picanya 150 persones en el Sopar Comarcal on premia a Amàlia Alba i l’Escola la Gavina - (foto 2)
    L'IDECO reuneix a Picanya 150 persones en el Sopar Comarcal on premia a Amàlia Alba i l’Escola la Gavina - (foto 3)
    L'IDECO reuneix a Picanya 150 persones en el Sopar Comarcal on premia a Amàlia Alba i l’Escola la Gavina - (foto 4)

    Picanya va viure, la nit de divendres, una vetlada de retrobaments, premis i també reconeixements en un acte organitzat per l'Ideco, l’Institut d’Estudis Comarcals de L’Horta Sud. L'acte, on assistiren 150 persones, conduit pel mestre i escriptor Alfred Ramos, va tindre diverses parts, però totes amb un missatge clar: l'Horta Sud és una comarca viva que aposta per la cultura. El sopar va acollir una nodrida representació institucional dels municipis de la comarca, així com també del món de la cultura, l’economia, l’associacionisme i l’ensenyament.

    Entre altres, juntament a l’alcalde amfitrió, Josep Almenar, va estar present Ciprià Ciscar, ex Conseller de Cultura i diputat nacional del PSOE entre 1989 i 2015. Van assistir també el President de la Comissió de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, a més de les alcaldesses d’Alaquàs (Elvira García) i Paiporta (Isabel Martín) i els alcaldes d’Albal (Ramon Marí) i Aldaia (Guillermo Luján). Igualment, l’acte va comptar amb una ampli elenc de la societat civil de la comarca, entre altres el president de la Fundació Horta Sud, Alfred Domínguez; el director de Florida Centre de Formació, Enric Luján; el president de l’Associació d’Editors del País Valencià, Jesús Figuerola. Juntament amb membres d’Escola Valenciana, Guaix i la Federació de Dones Progressistes.

    Entre els assistents estaven els històrics presidents de l’Ideco Josep Ferrís March, Francesc Pons, Enric Juan Redal i Vicent Boscà. Tot un luxe i suport a una institució cultural comarcal que enguany compleix 34 anys.

    Premi d'investigació

    L'entrega del premi d'investigació 2016 va obrir la nit de reconeixements. I fou Xavier Forment, membre de la junta directiva de l'Ideco, l'encarregat de llegir l'acta per fer entrega del premi al projecte «Campanes, campaners i tocs tradicionals a la comarca de l'Horta Sud», de Pau M. Sarrió Andrés. Seguidament, este jove d'Alaquàs, molt emocionat, va explicar els detalls i la motivació del seu treball a totes les persones presents.

    La nit va continuar amb Adrià Pitarch, un dels autors de l'obra «Arqueologia a l'Horta Sud. Els orígens d'una comarca històrica», escrita juntament amb Llorenç Alapont i Hèctor Orengo. El treball ja es troba en format de llibre, un exemplar del qual es va donar a cadascun dels assistents a l’acte. Pitarch va ressaltar el valor dels treballs d’excavació realitzats en alguns municipis de l’Horta Sud i animà a les autoritats locals a impulsar la recerca arqueològica als pobles per trobar més vestigis del passat i reconstruir i completar la història de la comarca.
    Seguidament es va donar pas al sopar, per reprendre novament la vetlada amb les notes musicals de la Coral de la Unió Músical de Picanya, que enguany celebra el seu desé aniversari, i qui va ser l'encarregada d'interpretar diverses cançons populars.

    Amàlia Alba rep el Premi Carmen Valero

    Així mateix, l’Ideco va lliurar el Premi Carmen Valero a la Cultura Valenciana a Amàlia Alba Tarazona, cap de cultura i educació de Picanya, psicòloga, i persona referent en la nostra comarca. Xelo Sanchis va ser l'encarregada de destacar la polifacètica trajectòria d'aquesta gran dona, tot destacant la seua participació, en els anys 80, en la posada en marxa dels primers gabinets psicopedagògics municipals, a més de la seua tasca feminista en defensa dels drets de la dona com a membre activa i presidenta de la Federació de Dones Progressistes del País Valencià.

    “Amàlia Alba –va destacar Sanchis- ha participat en seminaris, grups de treball i projectes sobre coeducació, publicant materials tant per al professorat com per a l'alumnat. El seu treball en l'Ajuntament de Picanya li ha fet assumir responsabilitats en diferents temes locals (educació, igualtat, cultura), i en tots ells insisteix en la importància de la igualtat, de l'educació i del valencià com a llengua pròpia. La seua preocupació i interès per la problemàtica de les dones també li va portar a formar part des dels seus inicis de Dones Progressistes, assumint diferents responsabilitats. Actualment és la presidenta de la Federació de Dones Progressistes a la Comunitat Valenciana”. Motius més que de sobra per rebre aquest premi.

    Premi Quico Moret a l'Escola La Gavina

    El Premi Quico Moret reconeix persones, institucions o associacions que s’han distingit pel seu treball de vertebració, cohesió social, desenvolupament cultural, educatiu, econòmic del patrimoni cultural de l’Horta Sud. I enguany, ha sigut l'Escola La Gavina la guardonada. Va recollir el merescut premi Albert Dasí, director del centre. Prèviament, l’històric mestre freneitista Ferran Zurriaga va destacar els valors de La Gavina: una escola cooperativa de Picanya, fundada en 1975, i que fou una de les escoles pioneres en l'ensenyament en valencià. Des dels seus inicis, s'ha definit com a valenciana, co-educadora, plural i laica, i fa èmfasi en la cooperació entre família i escola, a més de donar a l'alumne participació en el seu propi ensenyament.

    Va concloure l’acte, Francesc Martínez, president de l'Ideco, el qual va agrair el suport de totes les persones i institucions que animen l’IDECO: els socis, Caixa Popular, els ajuntaments d’Albal, Alaquàs, Picanya, Picassent i Quart de Poblet, i ara Mancomunitat de l'Horta Sud. Això no obstant, Martínez va destacar sobretot la ferma col·laboració de Caixa Popular i dels consistoris d’Albal, Alaquàs, Albal, Picanya i Picassent durant els tres últims anys, gràcies als quals ha sigut possible la supervivència de l’Ideco. Martínez va fer també una menció especial a l'Ajuntament d'Alaquàs, que ha cedit a l'Ideco una sala del seu impressionant l Castell, que és ara la seu de l’entitat comarcal. “Des de l'IDECO –va concloure- reivindiquem els valors de la cultura, el medi ambient i el patrimoni local, i la lluita per una societat més justa, equitativa i solidària. En l’’Ideco tots i totes tenim cabuda, sense distincions ideològiques o econòmiques. L’esperit d’estima a la comarca i el respecte a les persones és la nostra insígnia”.

    Subir