elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

La Mancomunitat de la Ribera Alta celebra el seu vintè aniversari

La Mancomunitat de la Ribera Alta celebra el seu vintè aniversari

  La Mancomunitat de la Ribera Alta celebra aquesta setmana el seu vintè aniversari. L'11 de Gener de 1996 l'Ajuntament de l’Alcúdia va acollir la sessió constitutiva que va inaugurar les activitats de la institució, una associació d'entitats locals de la Ribera Alta que ofereix serveis comuns en els 35 municipis de la comarca.

  Més de 220.000 habitants es beneficien de les prestacions que ofereix l'entitat, que és la major mancomunitat a la Comunitat Valenciana en tant al nombre de municipis representats i la quarta en termes de població.

  En els seus 20 anys de funcionament la institució ha representat i defensat els interessos de la Ribera Alta d'acord als principis fundacionals de: “desenvolupar tots aquells serveis i recursos que necessiten els municipis” i “vetlar per l'àmbit comarcal, entenent i vertebrant la comarca com una comunitat natural, històrica, integrada i integradora”.

  L’alcalde de l’Alcúdia en 1996, Francesc Signes, va ser l'impulsor i primer president de l'entitat (fins a 2001), que ha tingut sis presidències de diferent color polític (PSPV-PSOE, PP i BLOC): Matilde Ferrà (Benifaió, 2001-2003), Joaquín Martín (L’Alcúdia 2003-2007), Rosa Sebastià (Algemesí, 2007-2011), Cristóbal Garcia (Tous, 2011-2015) i Txema Pelàez (Sumacàrcer, setembre de 2015).

  El consens i la vertebració comarcal han sigut principis rectors de l'activitat de la institució ja des del seu origen, que fou possible gràcies a la capacitat per a la negociació i el pacte dels representants polítics en les tres assemblees comarcals fundacionals. Estes multitudinàries reunions, que van celebrar-se entre 1992 i 1996, van comptar amb l'assistència i votació de més 300 càrrecs electes, el 80% dels alcaldes i regidors de la comarca. Aquesta capacitat per a l'acord i el consens ha presidit la majoria de les decisions de l'entitat, on les seues Juntes de Govern compten amb representació de tots els grups polítics.

  En l'actualitat, la Mancomunitat és un ens administratiu plenament consolidat que ofereix més de 25 prestacions específiques en gestió municipal (provisió d'equips i materials comuns, arxiu de documents, grua, gestió de sancions, subministrament d'aigua potable), medi ambient (recollida de residus, animals abandonats, informes tècnics), serveis socials (assistència directa, protecció de menors en risc, dependència, prevenció de drogodependències, atenció al consumidor) o cultura (estudis comarcals, promoció del valencià, formació d'adults, educació vial).

  Aquests serveis s'ofereixen a tots els municipis i són sufragats en comú a preu reduït per i per als ajuntaments que s'adhereixen, aprofitant avantatges de l'economia d'escala. Fa 20 anys l'oferta a la població de molts serveis hui mancomunats, com la recollida selectiva de residus, la formació permanent a adults o els serveis socials i de protecció a la infància, era més cara, menys eficient o simplement inexistent.

  A aquestes prestacions se sumen les dels organismes especialitzats Riberaturisme (promoció turística), Pacte Territorial per l'Ocupació en la Ribera (desenvolupament econòmic) i l'Agència Energètica de la Ribera (estalvi energètic i energies renovables). Aquests departaments, integrats hui en el Consorci de la Ribera (que també dóna servei a la Mancomunitat de la Ribera Baixa) van nàixer a la calor dels programes i fons europeus que la Mancomunitat canalitza regularment com a plans d'acció per a la comarca en matèria d'ocupació, formació, energia, cultura, medi ambient o protecció civil.

  Des de setembre de 2015 el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta és Txema Peláez, alcalde de Sumacàrcer pel PSPV-PSOE.

  En aquesta nova etapa Peláez pretén optimitzar i ampliar l'oferta de serveis per als municipis, incorporant prestacions com la recollida de residus urbans (fracció orgànica i fracció resta), la neteja viària automatitzada, l'administració electrònica per a xicotets municipis, un portal de transparència a nivell comarcal i la possibilitat de competències supramunicipals per a la Policia Local, a fi de facilitar la solució d'incidències comunes.

  El president també vol afavorir la cohesió de la comarca a través de la Cultura. Es projecta mancomunar iniciatives culturals a benefici dels municipis a través del Consorci de la Ribera, completant amb el departament de ‘Cultura’ els ja existents en ‘Turisme’, ‘Ocupació’ i ‘Energia’.

  Sota aquest nou mandat es desenvoluparen els actes de celebració del XX aniversari de la Mancomunitat de la Ribera Alta. Un complet menú d'activitats amb les quals es pretén actualitzar el coneixement de la institució entre els ciutadans al llarg de tot el 2016. S’han preparat esdeveniments per a tots els gustos i interessos, com un torneig especial de Pilota Valenciana, publicacions literàries, concerts de música, exposicions, un concurs de fotografia popular o un documental per a televisió. El punt àlgid serà la celebració d’una Trobada Internacional de Mancomunitats, un fòrum de participació en el qual es pretén exposar, reivindicar i posar en valor la contribució d'aquests ens supramunicipals en l'atenció de proximitat al ciutadà.

  Subir