elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Èxit de visitants en la inauguració del porrat de Sant Blai de Potries

Èxit de visitants en la inauguració del porrat de Sant Blai de Potries
  MÁS FOTOS
  Èxit de visitants en la inauguració del porrat de Sant Blai de Potries - (foto 2)
  Èxit de visitants en la inauguració del porrat de Sant Blai de Potries - (foto 3)
  Èxit de visitants en la inauguració del porrat de Sant Blai de Potries - (foto 4)
  Èxit de visitants en la inauguració del porrat de Sant Blai de Potries - (foto 5)
  Èxit de visitants en la inauguració del porrat de Sant Blai de Potries - (foto 6)
  Èxit de visitants en la inauguració del porrat de Sant Blai de Potries - (foto 7)

  L’obertura del projecte artístic del porrat de Sant Blai 2016, més conegut com el “Tries-Art” ha congregat aquest diumenge més d’un centenar de persones procedents de la comarca de la Safor i de la resta de comarques veïnes que han volgut ser els primers en conèixer la nodrida i eclèctica proposta cultural d’enguany.

  Sota el lema “Bioconstrucció, fang i taronja”, ha obert les portes una nova edició del porrat més antic de la comarca. En la jornada inaugural s’ha presentat l’exposició fotogràfica del veí del poble Antoni Domínguez, titulada “L’Atles de la Felicitat”. Una mostra de gran qualitat artística que relata la història d’un meravellós viatge durant 1.278 dies per 31 països d’Amèrica, Oceania, Àsia i Àfrica.

  A ritme de dolçaina i tabal els assistents van realitzar una passejada pels carrers del poble engalanats amb les teles penjades als balcons. Més de 70 obres procedents entre d’altres de la mostra "Pintant la Fira" de Cocentaina, creada en el 2014 per l'Associació Cultural Isa i que es donà a conèixer durant la Fira de Tot Sants de la capital del Comtat. A aquestes teles cal afegir les obres cedides per l’Escola de Plàstica Experimental de Gata de Gorgos. L’alcaldessa d’aquest municipi de la Marina Alta, Magda Mengual, va recordar que s’està treballant en la proposta d’Art al Vent des de fa un quans anys emulant la penjada de cobertors durant les festes del corpus christi. La mostra que ha permés l’embelliment d’alguns carrers del poble es completa amb el treball aportat per entitats i col·lectius de Potries, Vilallonga, Beniarjó i Gandia, “en una iniciativa per fer comarca i enfortir els lligams amb les comarques centrals”, segons va destacar l’alcaldessa, Assumpta Domínguez. Va afegir que “aquest es tracta d’un porrat que aposta per la cultura, la creació i la divulgació”.

  En el recorregut pel “Tries-Art” no va faltar la representació de l’obra de titelles “Sant Blai i la seua relíquia”, una funció amena i divertida que conta l’arribada al poble de l’osset del sant. I que tal i com mana la tradició s’ha de passar per la gola per a protegir-se dels mals.

  Després de la funció la comitiva es va traslladar fins el Museu Etnològic Àngel Domínguez on es va presentar el còmic elaborat pel també potrier Pep Avària, i on es narra la història de la producció d'una cassola de fang. Unes vinyetes que recorden el dur treball de la terrisseria a més de fer el corresponent homenatge a la vida del darrer terrisser del poble.

  En l’últim tram de la proposta es va poder visitar l’exposició “La taronja al llarg del temps” amb eines i productes del camp de meitat del segle passat. Una mostra multimèdia que ens acosta la realitat i els costums de l’època i del conreu de la taronja, motor econòmic de la comarca de la Safor. Precisament, aquesta fruita va centrar el tast ofert per l’Associació Mandarina Borda, acompanyat per una teatralització amb collidors, que va posar el punt i final a la proposta artística.

  D’altra banda dissabte es va projectar "La Guerra de sempre", tercera part del documental “Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York” d’Info Tv. La pel·lícula conta l’impacte de la República, la guerra i la postguerra en els valencians que encara vivien als Estats Units i els que ja havien tornat.

  El porrat de Sant Blai se celebra a Potries de manera ininterrompuda des del segle XVII i està declarat Festa d’Interés Turístic de València.

   

  Subir