27 de febrero de 2021 27/2/21

Constitució de la Comissió organitzadora del Bicentenari de les Festes Patronals d’Otos

    L’any 2016 es commemorarà el segon centenari de les primeres Festes Patronals d’Otos. En aquest sentit, l’Ajuntament ha impulsat la creació d’una comissió encarregada d’organitzar el pròxim agost unes festes extraordinàries amb la participació de les diverses associacions locals i de tots els veïns interessats.

    Més enllà de l’estructura d’actes que té lloc cada principi d’agost, està previst realizar-ne d’altres en els pròxims mesos com ara l’elecció d’un logotip, editar un calendari per a 2016 o la realització d’un documental que recopile fotografies dels actes festius celebrats al llarg del temps. També durant la setmana de festes tindran lloc actes més destacats que permetran a tots els veïns i visitants gaudir de forma intensa de l’any del bicentenari.

    El dia 6 de setembre de 1815, en vespres de la festa major de la Mare de Déu a Otos, es van reunir a la casa abadia les autoritats locals del moment: l’alcalde, el rector, regidors consistorials i també un conjunt de veïns. Acordaren el vot perpetu de celebrar a partir de l’any següent, és a dir el 1816, els dies 6, 7 i 8 de setembre les festes patronals dedicades al Crist de la Fe, als Sants de la Pedra i a la Puríssima Concepció respectivament. Els estatuts juntaven la festa dels tres patrons i marcaven com s’havia de desenvolupar el programa d’actes el qual suposem que dissenyava una estructura bastant semblant a l’actual si descomptem els actes lúdics que s’han incorporat durant les últimes dècades. L’any 1916, pasada ja la crisi de l’Any Deu, el capità d’infanteria don Terencio Seguí Álvarez i altres personalitats de la burgesia otosina van impulsar la gran celebració del primer centenari en setembre de 1916, un esdeveniment que ha sigut recordat per la grandiositat dels actes en aquell temps.

    Durant aquests dos segles d’història, únicament es van deixar de celebrar durant als anys 1936, 37 i 38 a causa de la Guerra Civil. Posteriorment, l’any 1970 els veïns van aprovar en referéndum traslladar-les al dia 6 d’agost, festa del Crist, ja que en el mes de setembre molts otosins emigraven temporalment a la verema francesa. Actualment, cada inici d’agost els otosins viuen intensament les festes i de forma especial ho serà el pròxim 2016 amb motiu del seu Bicentenari.

    Subir