elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El 16,17 i 18 de gener celebren la festa de Sant Antoni a Gavarda

El 16,17 i 18 de gener celebren la festa de Sant Antoni a Gavarda

    El proper cap de setmana 16, 17 i 18 de gener celebren a Gavarda, la centenària festa en honor a Sant Antoni. Festa que gira principalment, al voltant de la foguera i on a pesar de les temperatures fredes és habitual la participació de tot el veïnat i de gran part de visitants dels pobles veïns.

    Així el divendres, després de sopar tindrà lloc la “plantà de la foguera”. És un acte on acudeix tot el poble per tal de plantar el pi major, els hòmens el lliguen amb tres cordes, dos per alçar-lo i una perquè no caiga cap a l'altre costat, en eixe moment, quan ja està dalt, es produeix una espècie de reunió de veïns multitudinària on tothom opina sobre si està recte o no, fins que hi ha consent suficient per a començar a arrimar la llenya de la voluminosa foguera.

    Una vegada el pi ja està en peu, i amb l’acompanyament d’una disco mòbil la gent segueix ajudant per a plantar la foguera del poble, la foguera de Gavarda, progressivament sol anar disminuint el número de col·laboradors i a la matinada ja sols queden els més valents ultimant els detalls de la foguera.

    Així el poble de Gavarda, actua com un equip cada any en el muntatge de la foguera de Sant Antoni.

    El dissabte arriba la segona part de la festa, cap a les 20.30 el poble es torna a reunir a la Plaça de l’Ajuntament per veure l’encesa de la foguera, una gran taca acompanyada d’alguns focs artificial encén la foguera, fent una gran bola de foc.

    Ràpidament la llenya va consumint-se, baix el control dels bombers per donar pas a les brases que, aleshores amb unes pales llargues la gent trau muntons de brases per a torrar i passar tots junts la nit de Sant Antoni de Gavarda.

    Subir