elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Fracking

Torró (EUPV): “Montero Energy volia fer l’agost"

    El diputat d’EUPV a Les Corts Valencianes, Lluís Torró, que ha tingut accés a l’estudi ‘Consideracions prèvies sobre l’avaluació d’impacte ambiental d’un projecte d’explotació d’hidrocarburs mitjançant la tècnica de fractura hidràulica’ realitzat per la Direcció General d’Avaluació Ambiental i Territorial, ha assenyalat al respecte: “L’estudi torna a deixar clar que els projectes presentats per Montero Energy per a les comarques de Castelló, són molt febles tècnicament i que els perills que comporta aquesta tècnica són enormes: contaminació de les aigües, demanda molt elevada de recursos hídrics, sismicitat induïda, contaminació atmosfèrica i un gran impacte socioeconòmic”. “L’estudi d’Avaluació Ambiental i Territorial qüestiona durament els projectes de Montero Energy”, ha afegit.

    Torró afirma que l’estudi ressalta en les seues conclusions finals que referint-se a la documentació presentada per Montero Energy, “la descripció dels treballs així com la caracterització i valoració del medi pel que se sol•liciten els permisos d’investigació, és somera, inconcreta e insuficient per una avaluació ambiental concreta”, i afegeix: “és una proposta de mesures de protecció ambiental i de restauració que no deixa de ser una mera declaració d’intencions”.

    “L’informe demana que es realitzen estudis més detallats i concrets que determinen l’impacte real en el territori i poder aplicar les mesures correctores pertinents d’acord amb la legislació vigent en matèria de protecció del medi ambient”, declara el diputat qui afegeix: “per a nosaltres ha estat clar, després d’escoltar els experts, que aquesta empresa només volia fer l’agost sense tindre en consideració els greus perjudicis que podria ocasionar el fracking a Castelló”.

    El mateix estudi reconeix que cap de les previsions consultades inclou el territori del País Valencià entre les àrees amb elevat potencial per a l’explotació d’hidrocarburs no convencionals. “Això vol dir que els beneficis seran escassos però els danys seran molt elevats, desmuntant els arguments que insisteixen en soterrar els perills del fracking sota uns totalment infundats guanys per a l’economia de la zona”, ha explicat el diputat autonòmic d’EUPV.

    Torró ha assegurat que d’aplicar-se punt per punt la legislació actual i assegurar-se una mínima protecció de la salut i del medi ambient, “els projectes de fracking troben tantes dificultats degut a la pròpia agressivitat extrema de la tècnica, que finalment les mesures correctores fan inviable econòmicament la seua aplicació pràctica”, i afegeix: “la fractura hidràulica és l’ultima oportunitat d’un sistema basat en els hidrocarburs, independentment dels costos socials i mediambientals. Hauríem de caminar cap a una transició a energies renovables i sostenibles”.

    El parlamentari ha reiterat la demanda de la formació d’esquerres al Consell per a que negue definitivament aquests permisos per dues raons: “primer, per ser Arquimedes, Pitàgores i Aristòtil, uns projectes perillosos i defectuosos tècnicament i segon, per la naturalesa de la pròpia tècnica que es vol emprar, el fracking, amb molts estudis científics contraris, inclòs el que van realitzar experts a la Diputació de Castelló”.

    Subir