24 de febrero de 2021 24/2/21

Compromís demana la creació d'un Museu de la Pau a Castelló

    La Sectorial Comarcal de Memòria Històrica de Compromís de la Plana Alta i l'Alcalatén, creada recentment, troba imprescindible que «es dignifiquen les persones represaliades pel franquisme, una repressió que fins i tot va suposar l'extermini de les persones més significatives dels partits polítics i les institucions contràries al Règim», tal com explica Vicent Grau. «A més, caldrà estudiar especialment la situació i actuació de les dones en aquells moments, tant des de la vessant familiar, com d'ajuda a l'organització i defensa de la República, i en la participació en la Guerra Civil», afegeix.

    En aquesta primera reunió de la sectorial de Memòria Històrica, es van definir els objectius prioritaris d'aquest grup de treball, que serien la defensa del patrimoni històric i arqueològic de la comarca, el manteniment i valoració dels refugis i la protecció de les trinxeres. També troben imprescindible «crear un Museu de la Pau a la ciutat de Castelló i dissenyar un Itinerari de la Pau, que seria a la vegada un atractiu turístic», explica Vicent Grau. Pel que fa a la denominada 'Línia XYZ', afirma que «és necessari protegir els búnquers i trinxeres d'Almenara i La Llosa».

    Un altre aspecte en què treballarà aquesta sectorial és en la proposta de millores i modificacions a la coneguda com Llei de la Memòria Històrica, especialment pel que fa a l'article 11, sobre la col·laboració de les administracions públiques amb els particulars per a la localització i identificació de víctimes. «Hem de fer possible la declaració d’il·legals dels Judicis Sumaríssims franquistes. A més, cal nomenar un fiscal especial que ajude a les famílies en la recerca i soterrament dels seus familiars assassinats pel franquisme», declara Vicent Grau.

    La sectorial de Memòria Històrica també vetllarà perquè es complisquen els punts del Programa Comú de Govern municipal referents a aquests aspectes. En aquesta línia, «valorem molt positivament el fet que s'haja demanat un pressupost per a la rehabilitació i museïtzació del refugi de la plaça Tetuan», afirma Vicent Grau, tal com els ha informat la regidora de Cultura, Verònica Ruiz.

    Subir