elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

Vinculació del bisbe D. Juan Bautista Luis Pérez i el cardenal Tarancón amb Sant Blai

    No podem oblidar la vinculació dels dos bisbes borrianencs amb sant Blai, ja que el dos van manifestar la seua devoció al sant. De D. Juan Bautista Luis Pérez, relatat pel seu nebot Rvdo. D. Ignacio Mechó, ens diu: “Todo obispo elige el día de su toma de posesión según motivos particulares. Mi tío tomó posesión por poderes el día de la Purificación e hizo su entrada solemne en Oviedo el día de San Blas”. El nostre paisà va viure en el carrer de Sant Blai uns anys abans de ser destinat fora de Borriana i assistia a la Missa Major i trasllat del sant. En aquella època es feia immediatament després. És ben sabut que cada vegada que venia per la seua ciutat nadiua celebrava la eucaristia en l’Església de Sant Blai on l’ermita del Clot dedicada a la patrona la Mare de Déu de la Misericòrdia. El seu abundant i sòlid llegat espiritual, doctrinal i apostòlic va unit a dos anells pastorals i un pectoral, sense oblidar-se de la seua Parròquia Mare. Un per a la Mare de Déu de la Misericòrdia, patrona del cel i de Borriana. L’altre anell i pectoral pel patró Sant Blai, bisbe i màrtir.

    D. Jeremías Melchor afirmava que un retor li va dir que va rebre el sacerdoci de mans del Dr. D. Juan Bautista Luis Pérez en l’Església de Sant Blai.

    El cardenal D. Vicente Enrique Tarancón, de ben menut ajudava en els actes litúrgics com a escolanet en la casa del patró i en els dies de la seua festa. Diu el cardenal: “Actué muchas veces en esos actos como monaguillo, y fui testigo de la fe y devoción, no sólo de los hijos de Burriana, sino de muchos pueblos de la comarca que aprovechaban esas fechas para cumplir sus promesas y vistar al pare Sant Blai” Així és com recordava el cardenal les seues vivències de la infancia: “Mi madre me llevaba siempre ya de pequeño ante la imagen de San Blas, ya el espectáculo hacía que mis ojos de niño se abriensen asombrados y que mi corazón se conmoviese”.

    En 1976, es va editar un novenari en honor a Sant Blai a iniciativa de l’arxiprest de Borriana D. Manuel Monferrer Agut i el prevere D. Jeremías Melchor Esteve, que va estar prologat i presentat pel cardenal, del qual actualment conservem exemplars. El Nihil Obstat va ser a càrrec de D. Ignacio Mechó, canonge censor i nebot del bisbe Luis Pérez. Amb motiu del seu 25è aniversari com a sacerdot se li va regalar un sagrari que ell va donar a l’Església de Sant Blai en 1954, i que actualment és on venerem a Jesús Eucaristia. En més d’una ocasió, i per voluntad de la familia del cardenal, Sant Blai ha estat ornamentat per a la seua solemnitat, amb peçes litúrgiques de D. Vicente, com l’alba, la mitra el pectoral i l’anell episcopal, així com celebrar la novena al sant amb el calze del nostre estimat i il·lustre prelat.

    Dos quadres dels dos prelats estan en la sagrista de l’ESglésia de Sant Blai. Amdós proclamats Fills Predilectes de Burriana. D. Juan Bautista Luis Pérez el 23 de febrer de 1928 i D. Vicente Enrique Tarancón el 10 d’agost 1954.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir