31 de octubre de 2020 31/10/20
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

La revitalització de Sant Blai i el seu entorn

  El passat mes de maig de 2019 es van iniciar les obres de rehabilitació, restauració,  revitalització, promoció i adequació de l’Església de Sant Blai, el seu entorn i el seu barri. Estes esperades obres estan possant en relleu i en valor el ric patrimoni que té Borriana, que en massa ocasions ha estat menyspreat i oblidat.

  El gener de 2011 es va enderrocar l’antic hospital municipal i allí va quedar en runes un aparcament de cotxes, al costat d’un edifici catalogat com a BIC (Bé d’Interés Cultural). La casa del nostre patró, també va patir desperfectes a causa de la demolició de l’antic hospital com desestabilització dels murs i sostre de l’església amb badocs laterals, exteriors i interiors, humitats o trencament en les teules. Accions que actualment encara estan tenint conseqüències en l’edifici de l’església. Borriana, no va saber mantindre en vida esta icona rellevant de la nostra història, que durant dècades, vèiem com amenaçava ruïna. No es tractava de si l’edifici era vell o bell. Si era vell, s’haguera pogut mantindre per explicar la història, la bellesa de l’antic hospital la contenia el seu interior.

  Però ara, gràcies a les obres que s’estan portant a terme, descobrirem  part de la història del nostre passat. L’antic hospital de Sant Blai va ser el primer centre sanitari de La Plana, fundat en el Regne de València amb beneficis concedits pel Rei En Jaume. Estes obres dixen al aire lliure part de l’adoquinat de l’hospital, de les habitacions i les seues dependències o banyeres per als malalts. És molt important donar a conèixer a les generacions actuals i futures les arrels i l’essència del nostre poble. La civilització que s’ha anat construint de generació en generació des de fa segles i donant sentit i explicació als moments de la història amb sensibilitat i respectectant als avantpassats.

  En esta obra ha tingut un paper fonamental la Confraria de Sant Blai que sempre treballa per difondre el culte i devoció al sant, així com fomentar la cultura, la història i el patrimoni de Borriana. Esta obra no és un benefici única i exclusivament per a Sant Blai, el barri i l’entorn, sino que ajuda a vertebrar la nostra ciutat. A fer una ciutat més habitable i més amable. Més cómoda i més verda. Més enriquidora i més culta. Acabades les obres la casa del nostre patró, serà carta de presentació i targeta de viatje.

  Podem gosar plantejar camins que mai no haurien de ser abandonats i que haurien de marcar el destí del nostre poble. Una de les característiques del poble valencià és la seua vocació exportadora, com ho van fer ja els nostres avantpassats obrint mercats per exportar la nostra taronja. Hem segut i som una terra de llauradors, de gent que vivia de la terra i l’estimava profundament, que s’obria a les noves tècniques i s’enriquia culturalment, i això donava sentit a la nostra idiosincràcia. Ara, ens ha d’unir la terra i el futur que hem llaurat conjuntament, uns i altres. Hem rebut una herència greco-romana-àrab amb tradició filosòfica, literària i jurídica. Hem de saber mantindre la tradició del diàleg a través de la paraula i dels arguments. Ara, part d’eixes obres que s’estan acometent en l’entorn de Sant Blai i la seua església son fons europeus, fruit d’un treball ben fet.

  Desitge que la nostra història no torne mai més a quedar soterrada.

   

  Subir