elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

800 anys del primer pessebre (1223-2023)

    En el marc de les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, enguany rememorem una data ben significativa. Els 800 anys del primer pessebre fundat per Sant Francesc d’Assís en 1223.

    La Confraria de Sant Blai, sempre intentant estar atenta a la sensibilitat religiosa, patrimonial, cultural, artística i festiva del nostre poble, des de fa anys, difón l’espiritualitat nadalenca en un pessebre arrelat en la nostra cultura i identificat en una societat concreta per transmetre un missatge universal.

    El naixement de Jesús, fet datable en temps de Ponç Pilat fa més de 2000 anys, va ser representat ara fa 8 segles per Sant Francesc d’Assís. No com una història bonica amb un final feliç. Sino com un fet real que ens situa en el món com a cristians i com a humans, manifestant una manera de viure, vore i entendre el món transmés de generació en generació.

    Si Sant Francesc va interpretar aquell fet històric amb un pessebre vivent en una cova de la ciutat italiana de Greccio, hui cadascú de nosaltres, interpretem el nostre particular “Betlem” amb les nostres vivències d’alegries i de somriures, de desesperançes i de patiments.

    El Nadal, celebrat en ple hivern, quan son poques les hores de llum solar, i a més, influenciats per les desestabilitzadores notícies d’un món convuls i crispat on constatem violència i agressivitat, les estrelles i els àngels del pessebre ens guien pel camí de la llum per a trobar la convivència respectuosa i el diàleg sincer, pilars per a la construcció d’un món millor. El mateix Papa Francesc ens recordava molt recentment “la necessitat d’aliançes que no siguen en contra de ningú, sino a favor de tots”. Molt semblant a allò que repetia insistentment el nostre il·lustre paisà el cardenal Tarancón, al apuntar la “necessària col·laboració de tots, la prudència de tots i la decisió de tots per tal d’obrir camins de pau, de progrés, de llibertat i de respecte”.

    Immersos en les dates prèvies a la preparació del Nadal, el Betlem de Sant Blai, té una triple dimensió:

    En primer lloc, el missatge universal del naixement de Jesús. És a dir, un pessebre que té un origen històric, i que enguany el remarquem amb la figura de Sant Francesc d’Assís, qui va donar vida, ara fa 800 anys, a esta bella tradició que hui contemplem. Des de l’Església de Sant Blai pensarem en Greccio, que a la vegada ens remitix a Betlem, sense oblidar el drama que viuen els habitants de Terra Santa. Son ells els qui paguen la autèntica factura de la guerra.
    En segon lloc, el missatge instructiu i catequètic amb les escenes bíbliques. És a dir, un pessebre amarat de saviesa, fe i religiositat donant sentit a la seua existència amb fets concrets. Des de la casa del patró i des de les nostres vivendes, admirant els nostres pessebres, convé fer-mos solidaris aportant el nostre recolzament espiritual i la nostra proximitat amb aquells pares i mares, xiquets i families que patixen la intransigència del mal i les desgarradores conseqüències de la absurditat de les guerres.

    Finalment, el missatge patrimonial i cultural amb l’Església de Sant Blai, el Campanar i la Basílica El Salvador; els tarongers, les vinyes, Sant Blai o la Font del Vi, que el fan ser ben nostre. És a dir, un pessebre identificat en el nostre poble, Burriana, evocant el fet de donar gràcies per poder viure en un País en pau. Els xicotets gestos que cadascú de nosaltres podem aportar, son essencials per a la conversió social. Gestos de respecte i de gratitud. De la conducta de cadascú depén el destí de tots.

    Sant Francesc va morir tres anys després d’haver representat aquell fet històric. En l’actualitat som nosaltres els hereus del seu llegat, i que amb senzilleç i humilitat hem de saber imitar les qualitats que carcateritzen la seua vida i obra, per donar-li a esta festa l’autèntic sentit d’estimació i de pau.

    Des de la Confraria de Sant Blai desitgem a Burriana unes bones festes de Nadal, Cap d’Any i Reis.

    Gràcies per la seua assistència i Bona Nit

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir