elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Raül Llopis. Membre de l’executiva del PSPV-PSOE Alcoi
La Palestra - RSS

Venim d’un silenci antic i molt llarg

    Amb aquesta lletra l’any 1975 el cantautor valencià Raimon reivindicava una nova etapa d’esperança i de claror. I ho feia amb la seua llengua, durant molts anys silenciada, durant molts anys maltractada.

    Estem en l’any 2023 i moltes coses s’han aconseguit, gràcies a governs de progrés i gràcies al fet que la nostra societat és oberta. El caràcter dels valencians porta intrínsecament lligada una obertura de mires cap a altres cultures, cap a altres formes de pensar, i aquesta sensibilitat cap al que és diferent.

    Malgrat la distància en el temps, molts volen tornar a aquest silenci, antic i ben llarg. I no podem deixar mai de reivindicar la nostra llengua com a senya d’identitat. Aquella en què ens cantaven cançons de bressol, aquella amb la qual expressem els nostres desitjos i aquella en què murmurem la nostra estima. Qui veu conflicte en la nostra llengua, no veu més que foscor al seu interior. Perquè una llengua que s’estima i es transmet mai no pot dividir, sinó més bé enriquir.

    Els socialistes d’Alcoi defensem la nostra llengua, i mostra d’això és la moció presentada en el darrer plenari en favor de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per a avalar el seu rigor i promoure la seua tasca perquè la nostra llengua cresca. Enfront d’açò hi ha un abisme. El Partit Popular d’Alcoi i Vox, com no podia ser d’una altra manera, no van donar suport a aquesta iniciativa i van avalar els desgavells del Consell valencià cap a la nostra llengua.

    A tots els que la maltracten i la silencien no els podem més que recomanar que llisquen els nostres autors, que escolten la nostra música i que gaudisquen dels nostres artistes. Si, tot i això, continuen menyspreant-la, és molt probable que el problema no siga ni de la llengua ni de la cultura.

    Venim d’una lluita que és sorda i constant, venim d’un silenci que romprà la gent que ara vol ser lliure i estimar la vida.

    En aquest 9 d’Octubre, reivindiquem el valor de la nostra llengua i del nostre sentiment de pertinença. Feliç de parlar valencià, feliç 9 d’Octubre!

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir