elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Partido Popular Cocentaina
La Palestra - RSS

Es el Palau un problema?

    Des de que vàrem encetar la legislatura sembla que l’actual equip de govern no sab que fer amb el Palau.

    Es va començar amb l’urgència de presentar un projecte per a “captar” una subvenció i fer una sèrie de reformes a la sala de les biges a més d’afegir un ascensor panòramic al patí d’armes, i aquesta eufòria momentànea que ens costà quasi 20.000 euros d’honoraris per la redacció del projecte ha donat pas al debat. Demanat per activa i per pasiva pel Grup Municipal Popular i també pel Col.lectiu 03820, cansats de que les coses al nostre poble es facen com se sol dir a “tranques i a barranques”.

    El debat ara es reflexa amb la constitució d’una nova comissió (per si no hi ha prou amb les que tenim) per estudiar que fem i quin us li se dona al Palau.

    Doncs, bé anirem a la comissió i ajudarem en tot el que faça falta però volem que a través d’aquest article quede molt clara la postura al respecte per part del Partit Popular de Cocentaina:

    La nostra formació, com es de tots sabut, ja fá temps que defensa l’ el.laboració d’un Pla Director per a tot el conjunt històric municipal considerat, com ara la Vila Vella, Raval, Recinte de Muralles i altres elements arquitectònics i monumentals catalogats al nostre casc urbá antic que son mereixedors d’un tractament patrimonial específic. Dins d’aquest conjunt d’intervencions es troba l’elaboració d’un Pla Director Integral propi per al Palau, així com la seva posada en valor, com al Monument més emblemàtic de Cocentaina. En este sentit, la nostra aposta trobava com a eix central el MuVi, (Museu d’Història de La Vila Comtal), conscients de la necessitat de conservar, custodiar i difondre la nostra història i patrimoni des dels primers pobladors fins a l’Edat Contemporània i sobre tot, allò que ens dona personalitat pròpia: El Comtat.

    Tot i aprofitant el propi edifici, les seves dependències, la seva història… com a inmillorable recurs per al seu recorregut i discurs museogràfic, on inserir mes enllà dels testimonis arqueològics de les distintes cultures materials, les seves manifestacions artístiques (pintura, escultura, cerámica, arts decoratives), religió, societat, evolució de la trama urbana, etnografia, indústria, agricultura, ramaderia…costums, paisatge (Mariola, Aitana, el Serpis…) el territori històric (els pobles del Comtat, les pedanies, els masos, els llogarets, les ermites i santuaris….). Amb sales d’exposició permanents i polivalents per a exposicions temporals, amb aules per a didàctica, per a la lectura, per a la celebració de concerts i d’actes socials i culturals rellevants, etc. Amb un programa propi de personal, neteja, manteniment, seguretat, acollida de visitants, botiga, zona wi-fi, cafeteria… El que ens permetria uns horaris d’obertura, plans d’evacuació, serveis de vigilància… etc.

    Totes dos propostes, el Pla Director del Palau i el MuVi van, tot junt, relacionades, de manera, que d’una banda es garanteix el manteniment i la conservació preventiva de tot el conjunt monumental de l’Edifici i d’altra el seu ús públic continuat com a centre dinamitzador local i comarcal de tot tipus d’activitats socio-culturals.

    Tot i agraint la convocatoria del Consell Local de Cultura per a tractar de manera particularitzada Un Pla Integral d’ús del Palau Comtal, les nostres peticions al respecte es concreten en:

    - L’Elaboració un Pla Director Integral.

    Per tal de contindre com a punts fonamentals, al nostre parer, i sense perjudici del millor criteri tècnic:

    1. La conservació preventiva de tot el conjunt monumental amb un Pla especific de manteniment. Tot i garantint la reversibilitat de totes les intervencions.

    2. La limitació d’usos que afecten o pugen afectar tant a l’edifici com al normal desenvolupament de tots aquells que de manera prèvia i reglada tingen preferència i un marcat interés públic social i cultural. Fins que el Pla Integral d’Usos resulte de definitiva aplicació.

    3. I, per supost, donar tot el suport al personal técnic al servei del nostre Ajuntament, reivindicant el seu valuós treball i la seva necessessaria implicació al projecte (no partim de zero, ja comptem amb una declaració oficial de reconeiximent de Museu per al Palau, per tant este es un inmillorable punt de partida).

    Al nostre parer, resulta molt més efectiu, determinar quins usos no van a perpetres (l’ús hoteler, l’us com a seu social de diferents entitats privades, que es prohibeixca per sempre el “cuinar” a la Capella de Sant Antoni, etc…) per tal d’avançar en aquells permesos.

    I. Conclusions

    L’actual escenari de crisi ens obliga a reflexionar de manera escrupulosa al respecte de la destinació dels recursos públics amb els que comptem i assenyalar amb molta cura les nostres prioritats, per això mateix resulta més necessari que mai el marcar els objetius per tal de fer-los compartits i poder optimitzar les intervencions, més encara quant, com es al present cas, es tracta d’un conjunt monumental declarat BIC i que compta amb les máximes proteccions.

    De manera que la nostra proposta es concreta en traslladar formal encarrec als equips tècnics municipals (inclòs la tècnica en patrimoni, els d’arquitectura i manteniment) per tal d’elaborar un Avant-Projecte Director Integral d’Usos del Palau i en especial d’un Especific de Conservació i Manteniment Preventiu de tot el conjunt monumental. En paral.lel també es proposa l’aprovació d’un Reglament d’Usos, tot i sometent a estudi els usos actuals de les seves dependències, per tal de convertir l’actual Museu del Palau en tot un Centre Cultural de referència per a Cocentaina i la seva comarca.

    Pel que fà a la proposta de l’actual equip de govern municipal d’intervenció a la Sala de les Biges i la construcció d’un ascensor panoràmic, mostrem la nostra disconformitat, per tot el manifestat al llarg del present document. Entenem que mentre no es defeneixca tot l’esmentat no podem permetre cap intervenció al monument fora de les de conservació i manteniment preventiu.

    Com es pot veure per al nostre poble i al nostre parer, el Palau no es un problema, es tota una gran i única Oportunitat.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir