elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Ja s’han adjudicat els horts socials i ecològics als seus nous usuaris

Ja s’han adjudicat els horts socials i ecològics als seus nous usuaris
  MÁS FOTOS
  Ja s’han adjudicat els horts socials i ecològics als seus nous usuaris - (foto 2)

  El projecte d’horts socials i ecològics de la ciutat de Gandia avança a pas de gegant per a estar en funcionament i a ple rendiment el proper mes de febrer. El projecte necessita de 3 procediments d’adjudicació per començar a caminar que són: qui cultivarà la terra, qui gestionarà els horts i on s’ubicaran.

  El primer acaba de concloure després de mesos de molta faena per tal de reactivar aquest servei públic a la ciutat, segons ha explicat el regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, qui també ha dit que “hi havia que reformular el programa d’horts per recuperar l’esperit social i ecològic del projecte i també calia normalitzar i legalitzar la situació en què se trobava la iniciativa. Hem posat en marxa 3 camins, 3 parts per aconseguir-ho. Aquestes corresponen a l’adjudicació de les parcel·les a la gent que les cultivarà, que l’acabem de concloure, l’adjudicació de la gestió global dels horts a alguna associació d’agricultura ecològica i l’adjudicació de la ubicació dels horts socials i ecològics, aquestes dos últimes parts estan encara en procés”.

  Recordem que a Gandia hi ha 2 horts socials, dos grans espais agraris, un a Rafalcaid, al costat dels vivers municipals i un altre a Benieto, al costat de l’IES Maria Enríquez. Aquests 2 horts estan subdividits en 40 parcel·les cadascun. Així les 80 parcel·les, que sumen en total, s’acaben d’adjudicar als qui seran els seus nous usuaris, després d’un procés de presentació de sol·licituds i mitjançant un sorteig que s’ha fet al llarg dels passats mesos de novembre i desembre.

  Xavier Ródenas ha explicat els resultats del procés “s’han presentat 92 sol·licituds. Moltes eren de diversos membres d’una mateixa família per això les hem reagrupat en 65 unitats familiars. D’elles 44 ja eren d’usuaris que tenien un tros de terra i se’ls ha readjudicat l’hort. La resta, fins a 21, són usuaris nous. També hem cedit 2 horts per als Serveis Socials i 2 per a l’associació que finalment es faça càrrec de la gestió global del projecte. Encara hi ha 13 parcel·les lliures per a qui estiga interessat”.

  Paral·lelament a aquest procés la regidoria de Gestió Responsable del Territori continua treballant en els altres 2 aspectes del projecte. Així Xavier Ródenas ha informat que “hi ha entre 7 i 8 associacions d’agricultura ecològica que estan interessades en portar la gestió total dels horts socials de Gandia i que la selecció de qui serà l’encarregada de fer-ho està en procés”. D’altra banda, s’ha obert el període per presentar propostes d’ubicació dels horts socials. S’espera que es presenten les dos ubicacions actuals, que són les de Rafalcaid i Benieto, que compten amb tots els requisits necessaris com són sistema de reg, estar prop de la ciutat, casetes per guardar les ferramentes, tanques i la subdivisió de parcel·les per què les treballen els usuaris. No obstant això, s’ha obert el procés de selecció d’ubicació, com marca la norma, per donar cabuda a altres propostes si reuneixen les condicions que se demanen.

  Subir