elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Ródenas: “Em vaig trobar un laberint ple de bucles”

Ródenas: “Em vaig trobar un laberint ple de bucles”

    El regidor de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia, Xavier Ródenas ha comparegut davant els mitjans de comunicació per del que ha estat l’acció de l’àrea durant el seu primer any de gestió. Un treball que, assegura, ha estat difícil perquè està carregada de gestió però, sobretot, per les dificultats heretades que van deixar molts serveis en un dèficit i una precarietat econòmica i laboral “exagerades”. Tot i això, el balança és positiu “i hem superat la majoria de problemes, gràcies a l’acció en equip i al suport i treball del personal del departament. No ens hem centrat en accions puntuals, efímeres, sinó en canvis estructurals que responen a una estratègia i projecte de ciutat, el de la Gandia Verda”. Ródenas ha resumit la gestió en 10 accions:
    Així, en primer lloc, s’ha tancat un pressupost legal després de tres pressupostos il·legals. El primer en la història de Gandia que té superàvit (al voltant de 17 milions d'euros) per tal de pagar el deute amb totes les persones i empreses de la ciutat que no havien cobrat el seu treball fet.

    També s’ha iniciat el procés per declarar l'Auir com a Paratge Natural Municipal Protegit i s’hi ha actuat eliminant tots els usos que l'amenaçaven; xiringuito, platja ca, passarel·la sobre el dunar…

    S’ha recuperat el camí del respecte als animals i la convivència amb ells; “els bous ja són un fet del passat, tornem a recollir gossos abandonats després de gairebé dos anys sense recollida, hem recuperat el voluntariat felí després de 4 anys sense programa d'esterilització de gats i hem normalitzat la relació amb la Societat Protectora d’Animals i Medi Ambient”.

    La Xarxa d'Infraestructures Verdes de Gandia (XIVEGA) ja és una realitat, tots els espais verds de Gandia conformen una oferta educativa i turística forta i ben organitzada. S'ha professionalitzat l'atenció i la educació que en els espais naturals dona l'Ajuntament eliminant una precarietat temporal i laboral indeguda.

    “Hem posat en marxa l'Anella Verda de Gandia, connectant els espais verds periurbans en una primera fase, amb senyalització i treballs de restauració ambiental en la marjal, entre St Antoni i el parc de Joan Fuster”.

    En un any de govern s'han plantat al voltant de 500 nous arbres en un nou pla municipal anomenat Pla d'Ombres que porta els arbres a carrers sense ombra o reposa cercols buits en la ciutat.

    La cura dels parcs urbans i dels jardins torna a ser una prioritat. “Hem complit el nostre compromís amb el Parc de l'Alqueria Nova/Sempere i amb recursos propis hem resolt el problema de la erosió, de l'arbrat, de les portes, amb diners de la diputació s'ha netejat per fi l'anell d'aigua. Estem construint un nou parc, la segona part d'Ausiàs March, que juntament amb el ja fet serà el pulmó verd de Gandia”.

    S’ha posat en funcionament el programa Activemel#Serpis, el que ha suposat una regeneració d'aquest espai tant important per a la ciutat, “l'hem netejat, hem reposat molts metres de barana, hem fet obres de millora amb bioconstrucció, hem plantat arbres, hem afegit cartelleria interpretativa i li hem donat vida mitjançant activitats ambientals”.

    “En un any s'han posat en marxa més programes d'educació ambiental que en tota la legislatura anterior amb una aposta ferma per la educació pública”; el programa de participació dels xiquets i xiquetes envers un patí d'escola verd i divers «Fem Pati», el programa que ha portat sucs ecològics i de proximitat als coles «Taronjades a l'escola», la col·laboració amb els Arxius Municipals que ha permès que més de 7.400 mapes didàctics hagen arribat a les aules, la millora del programa Arbres a l'Aula, s'han enviat llibres de natura a totes les biblioteques dels col·legis (Ecolletres a l'escola), i també contenidors de reciclatge…

    “Gandia ha recuperat després d'anys d'apatia, el treball d'educació ambiental, hem iniciat campanyes de sensibilització de tot tipus, pel reciclatge mitjançant el programa Reciclar és clau i amb un festival emblemàtic el RRRR Festival”. Per la mobilitat sostenible, amb la setmana de la mobilitat, teatres de carrer, campanyes per educar amb bons comportaments ambientals com ara Clips per la sostenibilitat que ja arriba a 6 clips, la marxa mundial pel Clima, el dia de l'Arbre o del ocells o la dignificació del Voluntariat ecològic, entre altres.

    “Apostem per un turisme de natura i familiar, que aporta qualitat de vida i complementa i enforteix el model de Sol i Platja, entre altres projectes «Platja Natura»”

    Entre altres accions pel patrimoni cal destacar la resolució de dos projectes de gran importància, la peatonalització del pont vell, un patrimoni viu de gran vàlua i la recuperació del solar del carrer Carmelites on hi ha un tram de muralla que ara queda protegit i com un espai públic.

    “S'han obert quatre processos de regularització i contractació pública que es mantenien des de fa anys en un estat d'estancament i precarietat; la contractació del transport públic (urbanet i marina), la contractació del servei de la bicicleta pública, la contractació del servei de recollida d'animals i la regularització dels horts socials de Gandia”.

    Balanç a Marxuquera

    El regidor de Més Gandia també ha valorat l’any com a regidor-president de la Junta de Districte de Marxuquera. Ha recordat que era un districte oblidat sense protagonisme a la ciutat “que ha passat a estar en primera plana dels diaris per la seua dinamització cultural i activació social”.

    En aquest sentit, s'ha posat en marxa el Pla de Dinamització de Marxuquera que ha programat i executat 4 agendes culturals trimestrals que han suposat més de 90 accions; tallers familiars, cursos, presentacions de llibres, exposicions, actuacions musicals, excursions, jocs tradicionals, xerrades formatives… S'ha involucrat a la societat civil i a les associacions en el Pla de Dinamització. S'ha arreglat el Centre Social de Marxuquera que comptava amb molts desperfectes pel seu estat d'abandonament.

     

    Subir