elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Reduir, reutilitzar, recuperar i reciclar, quatre erres en un festival artístic a Gandia

Reduir, reutilitzar, recuperar i reciclar, quatre erres en un festival artístic a Gandia
  MÁS FOTOS
  Reduir, reutilitzar, recuperar i reciclar, quatre erres en un festival artístic a Gandia - (foto 2)
  Reduir, reutilitzar, recuperar i reciclar, quatre erres en un festival artístic a Gandia - (foto 3)

  Demà dijous 12 de maig arranca RRRR Festival! Art i reciclatge, un ambiciós projecte ideat per la productora LaCasaCalba i que aglutina distintes disciplines artístiques al voltant del reciclatge, la majoria de les quals es desenvoluparan al Teatre del Raval de Gandia. El festival té una duració de tres setmanes, del 12 al 29 de maig, amb tres dissabtes consecutius (14, 21 i 28 de maig) on es desenvoluparan distintes activitats des de les 11 del matí fins les 20h30 de la vesprada. S’ofereix també la possibilitat de dinar al mateix teatre amb cuina de mercat a preus populars a càrrec de Fusta Orgànic.

  El punt de partida serà demà, amb la inauguració de la instal·lació sonora interactiva Pull&Play (La Orquesta Volante), eix vertebrador al voltant de la qual giraran la resta d’activitats del festival. La instal·lació està integrada per huit màquines sonores concebudes en la seua totalitat amb materials reciclats. Estan penjades des de la primera planta del teatre i la seua sonoritat estarà dirigida pels assistents que accionaran cada màquina animats per un director músic-i-artístic. La inauguració tindrà lloc al Teatre del Raval a les 20h00 i és un acte gratu a terme les vesprades de dada mamb materials reciclats. Estan es 11 del matRaval de Gandia. ït en el qual es mostrarà el funcionament de l’espectacle sonor que es portarà a terme les vesprades dels dissabtes 14, 21 i 28 de maig, entre les 17h00 i les 20h30.

  A més, es realitzaran altres activitats al voltant del reciclatge com el taller de xaranga reciclada on es construiran saxofons amb tubs de cartó i després es farà un passacarrer sonor pels carrers del Centre Històric de Gandia. El punt de partida serà la Plaça de les Escoles Pies a partir de les 17h30. La participació és gratuïta, només cal inscriure’s a través del correu electrònic info@teatreravalgandia.org El taller estarà dirigit pel mateix Ángel Di Stéfano.

  També hi haurà dues xarrades gratuïtes al Teatre del Raval. El dimarts 17 de maig, Dia Mundial del Reciclatge el tema serà La fracció orgànica. Experiències a Catalunya a càrrec de BCN Ecologia, Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona i el dimarts 24 de maig la xarrada porta per títol Erre que Erre a càrrec del col·lectiu Makeatuvida (València-Barcelona). Ambdós ponències seran a les 19h30.

  ‘’Pull&Play (La Orquesta Volante) requereix la participació d’un grup de persones que, sense cap preparació prèvia ni cap requisit d’edat, seran els protagonistes de crear una sonata col·lectiva dins d’un espai amb encant com és el Teatre del Raval’’ –afirma Francesc Burgos. ‘Un experiència única que demostrarà que no hi ha límits quan es tracta de crear al temps que convida a reflexionar sobre la importància de les quatre RRRR del reciclatge. En el món on convivim, els recursos són finits, i ens pertoca a tots nosaltres vetllar per a que no s’acaben si volem que els nostres fills continuen disfrutant-los. Aquesta és una vella temàtica posada ja de manifest per experts en Roma....

  Pull&Play (La Orquesta Volante), de Ángel Di Stéfano (Argentina)

  Ángel Di Stéfano, inventor, experimentador, artista sonor, pensador lúdic, lutier i músic clàssic de formació serà el convidat d'honor a l'RRRR Festival. Art i Reciclatge. El seu taller de meravelles, situat al Montseny, ha sigut testimoni de la creació de les màquines que vertebraran aquesta edició que s’enclava a Gandia en el marc de la celebració mundial del Dia del Reciclatge, el proper 17 de maig.

  Segons el mateix Di Stéfano, les 8 màquines que componen la instal·lació estan construïdes a partir de zero, sense cap projecte previ. ‘’Són menys complexes que un piano- explica -però estan treballades de tal forma que, en ser activades a través de les cordes, oferisquen una resposta “sensible”, no mecànica sinó imperfecta. Tenen swing.” Les màquines seran dirigides per una persona que serà l’encarregada de comunicar-se amb els participants que al seu temps, interactuaran amb la resta de components de l’orquestra en un concert lliure i solidari.

  El nom de Pull&Play (La Orquesta Volante) té molt a veure amb l’actitud que es requereix per activar les màquines. La paraula ‘Volantín’ en la regió del centre-oest d’Argentina, d’on procedeix l’artista sonor Ángel Di Stéfano, representa un cometa menut. Cometa –en castellà- és una milotxa i ‘’ací es tracta de fer l’acció semblant a la que fem quan volem una milotxa, tirar i deixar anar...’’ – proposa Di Stéfano.

  Di Stéfano, com a bon pare, ha posat nom a les seues creacions. Així, podrem conèixer –per ordre de naixement- la primera màquina, ‘Ensaladilla rusa’ la segona, ‘Matraca de sombras’, la tercera ‘Dórica afirmativa’, la cuarta ‘Arpa rondador’, la cinquena ‘Syntagma – Organito republicano’, la sisena ‘Butifarra en línia’, la sèptima, ‘El fantasma de François’ i la huitena, ‘La leyenda del tiempo’. Del 12 al 29 de maig les podreu conèixer totes i provar com sonen.

  A l’acte inaugural acudiran l’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, el Regidor de Cultura -àrea col·laboradora del Festival-, Joan Muñoz, així com altres autoritats municipals i del món de la cultura com el Director del Campus de Gandia de la UPV, José Pastor Gimeno i directors de bandes municipals i professionals de diferents sectors de les arts escèniques. Des de la Regidoria de Gestió Responsable del Territori, àrea també col·laboradora del festival, Xavier Ródenas excusa la seua presència per motius laborals.

  Venda d’entrades:

  Preus per a cada dissabte 14, 21 i 28:

  5-6 €, inclou l’accés a totes les activitats del festival (matí i vesprada)

  3-4 €, inclou l’entrada instal·lació sonora Pull&Play (vesprada)

  Venda anticipada* en OneTwoTix, Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, Teatre del Raval i Fusta Orgànic.

  *Compra la teua entrada i el tiquet del dinar per anticipat i tindràs l’esmorzar gratuït.

   

  Subir