elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Es reactiven els Horts Socials Ecològics a Gandia

Es reactiven els Horts Socials Ecològics a Gandia

  Es posa en marxa de nou a Gandia el projecte d’Horts Socials Ecològics. L’Ajuntament vol rendibilitzar aquest servei al màxim per això la gestió dels horts urbans s’adjudicarà a una empresa, associació o col.lectiu que estiga interessat. Ara s’ha obert el termini per presentar les candidatures i ja s’han comptabilitzat 15 interessats en dur endavant el projecte en el qual l’Ajuntament de Gandia farà de mediador i assessor tècnic.

  Xavier Ródenas, regidor Gestió Responsable del Territori, ha explicat que “la convocatòria està oberta, fem una crida a les empreses d’agricultura ecològica que vulguen gestionar els horts. Ells cobraran les quotes als usuaris i es faran càrrec del pagament del lloguer dels terrenys i també de l’aigua. Hauran de custodiar el projecte i controlar l’ús que es fa de les parcel.les. També hauran de facilitar  algun dia d’atenció al públic i tindre una agenda d’activitats on es donen cursets o s’assessore els usuaris”.

  Salvar el projecte, que no era econòmicament viable, i reactivar-lo  és l’objectiu del departament de Ródenas. Qui ha explicat que les quotes per als usuaris seran un poc més cares degut a la mala situació econòmica que ha heretat l’equip de govern. En aquest sentit Ródenas ha afirmat que  “fins ara els usuaris pagaven la quota a l’empresa IPG, que està en procés de dissolució, i ara serà  l’Ajuntament qui es tornarà a fer càrrec del servei. Estem fent una tasca de nacionalització de l’Ajuntament, estem fent que torne la sobirania popular al poble perquè, en els últims 4 anys, eixa sobirania es va traslladar a una mercantil que es deia IPG on es feien les coses sense filtre, sense registre d’entrada ni acords plenaris”.  

  La quota de temporada serà de 80 euros i caldrà pagar una fiança de 40 euros, un dipòsit que es tornarà al acabar la cessió si tot està correcte. Cal recordar que els horts només son per a agricultura ecològica i s’ha de complir amb el reglament establert.  Els usuaris interessats en els horts han de saber que hi haurà un sorteig públic el dia 11 de desembre. Per participar cal inscriure’s per registre d’entrada a l’Ajuntament des del dilluns 9 de novembre fins al dia 30 del mateix mes.

  El cap del Servei d’Agricultura, Xavier Pitarch, ha explicat els detalls a tindre en compte com per exemple que “totes aquelles persones que anteriorment havien fet un registre d’entrada sol.licitant un hort han de tornar a demanar-lo. També els usuaris actuals han apuntar-se de nou,  en cas d’eixir al sorteig se’ls oferirà l’hort que ja tenen en l’actualitat. Les associacions i escoles que ja estan dins del projecte han de presentar una  instància expressant el seu desig de continuar. Pel que fa a les noves associacions o col.legis que vulguen participar han de solicitar-ho i entraran per adjudicació directa sense anar al sorteig”.

  Xavier Ródenas ha volgut incidir en la importància del projecte ja que “assegura que la població tinga la oportunitat de tindre un tros de terra i fer agricultura ecològica com a eina per a complementar l’alimentació familiar i també com a projecte intergeneracional. Dona la possibilitat d’agrupar  en un mateix espai a gent major i jove i pot ajudar a solucionar el problema generacional que pateix el mon agrari on hi ha molta gent major i molt poca gent jove incorporada a aquest sector de l’economia”.

  Actualment hi ha 82 parcel.les d’entre 80 i 90 metres quadrats cadascuna. Aquestos horts urbans estan ubicats un en el pont de ferro a la vora del Riu Serpis i l’altre al costat dels vivers municipals. En aquestos moments  està estudiant-se la possibilitat d’obrir un tercer hort urbà amb noves parcel.les al Grau de Gandia.

  Subir