elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Nou programa municipal per fomentar el reciclatge a Gandia

Nou programa municipal per fomentar el reciclatge a Gandia

    L’Ajuntament de Gandia posa l’accent en la importància de reciclar i presenta un nou programa municipal baix el lema ‘Reciclar és clau’, amb un ampla varietat d’activitats que es faran al llarg de tota la legislatura. El programa ja ha desenvolupat diverses accions, com la instal·lació, al llarg de 4 dies a Gandia, de l’Ecoparc Mòbil del Consorci per a la Gestió de Residus, que van visitar més de 600 xiquets i xiquetes de 5 centres escolars de la ciutat. També s’han fet ja diferents tallers didàctics destinats al més menuts. Al calendari per fomentar el reciclatge hi ha altres 2 cites importants. Per al pròxim dijous 14 de gener, al Foro Manuel Brosseta, a les 18.00h, es farà una conferència titulada ‘Recicla amb els 5 sentits’. I per al mes de febrer, la campanya arribarà als 4 instituts de la ciutat de Gandia.

    Xavier Ródenas, regidor Gestió Responsable del Territori, ha destacat els aspectes novedosos de la campanya en quant al seu contingut: “Als estudiants els farem una dissecció d’una bossa de fem perquè prenguen consciència de tot el que es podria reciclar i no es fa. En la xerrada del dia 14 de gener, parlarem de la importància de reciclar el fem orgànic. Una cosa de la qual no s’havia parlat mai però que és molt important ja que suposa el 60% del total del fem. El fem orgànic ha d’anar a les plantes de compostatge per fer adobs. A moltes ciutats europees ja està fent-se amb èxit. Reciclar el fem orgànic rebaixaria molt els costos de recollida”.

    Xavier Ródenas també ha explicat el perquè del nou programa municipal de reciclatge “hi ha que fomentar el reciclatge. Ha sigut un punt feble en els últims 4 anys. Les xifres diuen que no hem millorat en l’últim temps, que estem ancorats i per això cal reaccionar i apuntar-nos a totes les campanyes que ens proposen les diferents empreses de reciclatge i unificar-les totes davall un mateix programa municipal. Així les campanyes són gratuïtes i el paper de l’Ajuntament és organitzar i col·laborar. Ens hem proposat que Gandia torne a ser una ciutat participativa en el reciclatge”.

    Pel que fa als costos que genera la recollida i reciclatge del fem el regidor de Serveis Bàsics al Ciutadà, Miguel Angel Picornell, ha assegurat que “si tots els veïns reciclarem l’estalvi per a la ciutat de Gandia seria de més de mig milió d’euros a l’any. Amb xifres del 2014 podem dir que el tractament de cada tona de fem ens va costar 41 euros. A Gandia els més de 76.000 habitants van generar més de 11.000 tones de fem. La gent diu que reciclar és més car, que ens costa diners de les nostres butxaques, que encareix el rebut i això no és cert, és una llegenda urbana. Reciclar estalvia diners”.

    Incidir en aquest missatge és una de les prioritats del COR, Consorci per a la Gestió de Residus, que ha canviat la seua estratègia comunicativa per aclarir que reciclar estalvia diners. Gandia forma part del COR, un consorci de municipis encarregat de tractar el fem que generen més de 300.000 habitants. A la seua Junta de Govern està el regidor Miguel Ángel Picornell, com a un dels 5 vicepresidents que té aquest organisme, que ha explicat els objectius per al futur “la Safor i Gandia som dels que més reciclem a la Comunitat Valenciana, un 24% dels nostres residus, però aquesta és una xifra encara massa baixa. Complint amb les directives europees hem d’aconseguir reciclar el 50% dels residus de cara al 2020. Cal conscienciar a la gent de la necessitat de reciclar, primer pel medi ambient i després per l’economia de tots”.

    D’altra banda, s’ha subratllat la importància de reciclar al llarg del Nadal que és quan més residus com el cartró o el vidre es generen. En aquest sentit, Alícia Gregori, tècnic municipal, ha dit que “cal recordar a la gent les mesures que té que adoptar aquestes festes. Se va acumular molt de vidre i recordem que a la ciutat hi ha 300 contenidors especials. També demanem a la gent que faça ús dels contenidors de cartró, que pleguen les caixes i les tiren dins dels contenidors. Al centre històric els comerciants estan molt conscienciats pel que fa al cartró i el paper i esperem continuar així”.

    Per als dies festius, 25 de desembre i el dia 1 de gener, es recorda que no hi haurà ni servei de neteja viària ni de recollida de fem. Per això es demana a la població màxim civisme i que no traguen el fem la nit prèvia a aquests 2 dies festius. No obstant això, l’Ajuntament de Gandia té previst un servei mínim de neteja per a les zones més transitades de la ciutat i un de recollida per a cobrir desbordes puntuals de contenidors.

    Subir