elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Gandia acull per primera vegada unes jornades de l’AVL

Gandia acull per primera vegada unes jornades de l’AVL
    MÁS FOTOS
    Gandia acull per primera vegada unes jornades de l’AVL - (foto 2)
    Gandia acull per primera vegada unes jornades de l’AVL - (foto 3)
    Gandia acull per primera vegada unes jornades de l’AVL - (foto 4)
    Gandia acull per primera vegada unes jornades de l’AVL - (foto 5)

    Gandia ha rebut aquest matí la visita del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer qui, acompanyat de l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el president de la Secció d’Onomàstica de l’AVL, Emili Casanova, ha presentat la X Jornada d’Onomàstica. Sota el títol “Toponímia i Antroponímia de la Safor-Valldigna” es celebrarà per primera vegada a la nostra ciutat.
    L’alcaldessa ha aprofitat per “agrair públicament a l’AVL per haver escollit Gandia com a seu de les prestigioses jornades. I al CEIC Alfons el Vell amb qui hem treballat colze a colze per fer-ho possible. Esperem que siga la primera de moltes més. De fet, hem parlat de molts projectes per a Gandia de la mà de l’AVL aprofitant el passat històric i cultural de la nostra ciutat. Gandia pot presumir de ser bressol dels clàssics de la nostra literatura (Joanot Martorell, Auisàs March, Roís de Corella...) Només posant en valor la identitat pòpia dels valencians i valencianes, molt oblidada, podem contar el que hem sigut i som com a poble”.

    Per la seua banda, Ferrer ha recordat que un dels objectius fonamentals de l’AVL és vetllar per l’ús i la normalització de la valencià, on s’inlcou la toponímia i l’onomàstica. “Qui va fomentar més que Gandia durant el segle XV l’ús de la nostra llengua? Cal tornar a Gandia tot el que ha fet pel valencià”. El president de l’AVL ha destacat que personalitats que en altres ocasions havien declinat a participar a les jornades, que es celebren anualment, ara estan encantades a participar-hi perquè es desenvolupen a Gandia.

    Finalment, Casanova ha presentat el programa de la jornada que no només avarca la Safor-Valldigna, sinó també el conjunt de les Comarques Centrals Valencianes. “Esperem que Gandia i la comarca òmpliguen de gom a gom la Casa de la Marquesa, perquè la temàtica i els participants són de gran nivell”.

    Programa

    Divendres 15 d’abril

    19 - 19.30 h - Presentació de la Jornada. Diana Morant i Ramon Ferrer. Presentació del llibre Terres, pedres i paraules a càrrec d’Emili Casanova.

    19.30 - 20.15 h – Conferència de Ferran Garcia-Olivaer: “Usos i abusos de la toponímia, i els topònims majors de la Safor”.

    Dissabte 16 d’abril

    9.30 - 10.00 h – Abelardo Herrero: Toponomástica urbana de Gandia: enigmes y retos”.

    10.00 - 10.15 h – Joan Giner: “Els pobles de la Safor parlen els uns dels altres”.

    10.15 - 10.30 h – Antoni Mas i Forners, Joan-Lluís Monjo i Mascardó, Josep Mas i Martí: “L’aportació onomàstica balear a la Safor en el segle XVIII”.

    10.30 - 10.45 h – Paco Hernández: “Topònims de la Safor als Estats Units”.

    10.45 - 11.00 h – Honorat Ros: “Zootopònims en les comarques centrals del País Valencià”.

    11.30 h – 12.00 h – Vicent Terol: “El viatge medieval dels cognoms de les comarques centrals”.

    12.00 – 12.30 h – Abel Soler: “Els noms dels pobles de la Safor com a reflex de la història de la comarca”.

    12.30 – 13.00 h – Josep Lacreu i Maite Mollà: “Deu anys de jornades: passat, present i futur en els projectes onomàstics”.

    13.00 – 13.45 h – Conferència de Gabriel Garcia Frasquet: “Gandia, València la Xica: pixavins i delicades”.

    16.30 – 16.45 h – Carlos Embuena Puerta i Santiago Yudici Oliver: “La toponímia en els projectes cartogràfics de l’Institut Cartogràfic Valencià”.

    16.45 – 17.15 h – Antoni Garcia Osuna: “El cens de 1857 de Xeresa: anàlisi onomàstica”.

    17.15 – 18.00 h – Conferència de cloenda. Vicenç Rosselló: “Nou i nova a la toponímia urbana, arran de Gandia”.

    Subir