elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El jardí del riu Serpis comença a millorar el seu entorn

El jardí del riu Serpis comença a millorar el seu entorn
    MÁS FOTOS
    El jardí del riu Serpis comença a millorar el seu entorn - (foto 2)

    Recuperar l’entorn del riu Serpis i integrar-lo a la ciutat de Gandia és un dels objectius de la nova campanya que inicia l’Ajuntament de Gandia. Amb el lema Activem el #Serpis la regidoria de Gestió Responsable del Territori ha planificat 5 fases d’actuacions que ja s’han posat en marxa i que pretenen reactivar l’ús d’aquest espai natural i públic.

    Xavier Ródenas, regidor de Gestió Responsable del Territori ha explicat tots els punts del programa del seu departament que agrupa accions diverses i que fa front a la situació del riu “hem heretat un riu Serpis amb dos problemes molt greus. El primer es què no passa aigua. És una batalla que l’Ajuntament té amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Demanem que ens arribe aigua al igual que arriba tots els dies de l’any fins a Potries. Eixa aigua es destina el 100% al reg i lluitem perquè es destine una part al cabal ecològic que ens és tan necessari. El segon problema és la gestió de l’espai urbà que és el jardí del riu. Hem heretat un espai abandonat, deteriorat i oblidat al llarg de 4 anys. Volem recuperar l’atractiu de passejar per riu i fer-ne ús ”.

    La primera fase va destinada a la recuperació de la jardineria i a la posada a punt del jardí del riu i ja està quasi acabada. Han sigut 3 mesos de treball intens on s’han aprofitat els recursos de l’Ajuntament i la gent contractada en el Pla Ocupació. S’han fet 7 tipus d’actuacions, com són, podes de l’arbrat, estassades de matollar, estassades de les bardisses, reparació de les tanques de fusta, millora de les escorrenties del Pont de Laborde, millora de l’accés del sector Alqueria Laborde i neteja i retirada de tots els residus que s’han trobat a la zona del riu.

    La resta de fases a dur a terme ja estan preparades. La segona fase correspon a la senyalització dels accessos i a les normes d’ús. Es col·locaran 7 cartells amb el nom de l’entrada al parc. El riu estarà dividit en 5 trams, cadascú tindrà un clor diferent, es posaran mapes i s’especificaran les normes d’ús del que es pot fer i no al riu. Xavier Ródenas ha dit que “hi ha un problema greu amb els gossos que passegen pel riu. Hi ha molts i els seus amos no recullen els excrements. A partir d’ara ho hauran de fer. Els cartells seran ben clars i ja no hi hauran excuses que no estan indicades les normes d’ús. En eixe sentit volem que la gent vaja al riu i en faça ús. L’ús de l’espai genera més control, més manteniment i també més queixa i autocrítica perquè nosaltres millorem el nostre servei. Volem que siga un lloc conegut i no marginal. Estem convençuts que l’ús de l’espai del riu representa gran part de la solució a la seua situació”.

    La tercera fase es dedicarà a millorar les infraestructures d’us públic. Així està previst posar 23 cartells interpretatius on s’explicarà la flora, la fauna i l’entorn natural. Aquesta fase es farà amb les ajudes de la Diputació de València.

    En la quarta fase hi haurà un ordenament de grafits, es llevaran tots els que no representen aquest art i es farà una crida a la participació pública en la decoració dels espais mitjançant un concurs. Tindrà caràcter anual. La gent podrà presentar les seus propostes per fer grafits i s’escolliran els millors propostes. Hi haurà 3 parets habilitades per als grafits que hauran de reflectir els missatges de respecte a la natura, conservació del territori i també dels projectes que s’estan fent a la ciutat. L’àrea té previst destinar un total de mil euros per pagar la faena i el material que s’utilitze.

    Ja per últim, de cara a la primavera, s’iniciarà la fase número cinc. És treballarà en la dinamització de l’espai mitjançant una agenda d’activitats. Està previst fer un calendari de tallers de natura, fomentar la pràctica de l’esport i també que la gent major s’anime a passejar pel jardí a la vora del riu.

    La regidoria té més projectes per al riu. Com ha explicat Xavier Ródenas “en aquest moment s’està treballant en una iniciativa perquè s’apadrinen trams del riu per part dels centre educatius, dels instituts i les associacions de la ciutat. Així l’alumnat es farà càrrec del tram del riu i seran els custodiadors de la zona, els qui ens informen de com està i els qui s’impliquen en la seua conservació. Ara estem negociant i preparant perquè siga prompte una realitat”.

    Subir