elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Gandia celebra la festivitat del 9 d’Octubre amb actes plens de festa i germanor

Gandia celebra la festivitat del 9 d’Octubre amb actes plens de festa i germanor
  • Amb esta festa l’Ajuntament de Gandia vol mostrar la hospitalitat i convivència del poble valencià

  • Participació activa de totes les associacions de la ciutat. Cal destacar la presència del col.lectiu faller

MÁS FOTOS
Gandia celebra la festivitat del 9 d’Octubre amb actes plens de festa i germanor  - (foto 2)

El tinent d’alcalde de Cultura, Vicent Gregori, ha presentat este matí, en roda de premsa, les activitats programades des de l’Ajuntament de Gandia i diverses associacions i col·lectius de la ciutat, entre les que cal destacar al col·lectiu faller, que després d’uns anys absent s’ha tornat a incorporar a la celebració dels actes del 9 d’Octubre. Gregori ha destacat que “la festivitat del 9 d’Octubre, una efemèride volguda i estimada per tots nosaltres, ens dona als valencians i les valencianes la oportunitat de mostrar al món la nostra pròpia manera de ser espanyols i europeus”.

Com ha explicat, Vicent Gregori els actes començaran demà divendres 4 d’octubre, a les 21 h, amb la celebració d’un sopar de germanor, organitzat per l’associació de Moros i Cristians de Gandia, que tindrà lloc a la Cabila (plaça rei En Jaume). Els actes programats per l’associació continuaran amb l’entradeta festera, a les 00.00 h, amb banda de música de les filades mores i cristianes pel nucli antic de la ciutat. A les 00.15 és realitzarà el bateig dels moros, que és un acte de benvinguda als nous integrants de l’associació.

La festa continuarà a les 10 h del dissabte 5 d’octubre amb un esmorzar a la Cabila (plaça rei En Jaume).

L’altra entradeta festera serà el dissabte 5 d’octubre de 12 a 14 h amb el recorregut següent: nucli antic del Raval, Passeig de les Germanies i carrers del Centre Històric.

A les 14 h parada per al dinar de germanor amb les comissions festeres de les poblacions de la comarca a la Cabila a la plaça rei En Jaume.

A les 19.30 h és el moment del passacarrer amb la banda de música des de la plaça Prado fins a la plaça de les Escoles Pies, passant pel carrer Major.

L’Entrada de Moros i Cristians serà a partir de les 20 h i transcorrerà pels carrers Sant Josep de Calassanç, Sant Francesc de Borja, Passeig de les Germanies (per la part de la Casa de Cultura), duc Alfons el Vell i plaça Major.

A les 23 h tindrà lloc un nou sopar de germanor a la Cabila.

El diumenge 6 d’Octubre hi haurà un dinar fi de festa.

Dimarts 8 d’octubre tindrà lloc l’acte institucional en commemoració del 9 d’Octubre que organitza l’Ajuntament de Gandia.

Començarà a les 19.00 h al saló de Plens de l’Ajuntament, amb un discurs d’un representat de cada formació política que tancarà l’alcalde de Gandia. A les 19.30 h, tindrà lloc la Baixada de la Senyera, des de la balconada de l’Ajuntament i a continuació la Processó Cívica de la Senyera, acompanyada per la Corporació Municipal i representants de diversos col·lectius de la ciutat. El recorregut de la processó serà: Joan Andrés, Major, passeig de les Germanies, Mestre Giner, plaça del Rei Jaume I, Creu, Major, Joan Andrés i plaça Major. En arribar, a la plaça del Rei Jaume I es farà un homenatge al rei Jaume I, en el bust situat a la plaça, i la fallera Major de Gandia llegirà un manifest.

El matiex dimarts 8 d’Octubre, a les 21.30 h, es celebrarà el sopar d’entrepà a la Plaça Prado.

El dia gran, el dimecres 9 d’Octubre, a les 11.30 h la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa organitza el XIX Festival de Bandes de Cornetes i Tambors, que tindrà lloc al jardí de la Casa de Cultura. Amb entrada lliure, al festival participen les formacions Banda de Cornetes, Gaites i Tambors Mare de Déu Blanqueta (Grau de Gandia), Banda de Cornetes i Tambors Sant Jaume (Beniflà), Banda de Cornetes i Tambors Germandat de la Dolorosa (Oliva), Banda de Cornetes i Tambors Jesús Nazareno (Oliva), Banda de Cornetes i Tambors Ecce-Homo (Gandia), Sociedad Cullerense de Amigos de la Música de Marcha (SCUDAMM, Cullera).

A les 12 h, en l’Avinguda República Argentina, organitzat per la Federació de Falles de Gandia que reuneix a totes les comissions de la ciutat.

A les 19 h, al Jardí de la Casa de Cultura, i amb entrada lliure, l’Ajuntament commemora la festivitat amb la programació d’un Festival de Bandes de Música valencianes interpretat per les tres bandes de la ciutat: Unió Artísticomusical Sant Francesc de Borja, Associació Musical Grau de Gandia i Centre Musical de Beniopa.

El dimecres 9 d’octubre, a les 23 h a la plaça del Prado, el Cara a cara de xarangues, entre l’AAM Real de Gandia i la banda Xequin de l’Alqeria de la Comtessa, tot organitzat per la Falla Plaça Prado.

Este dia el districte del Grau també celebrarà un passacarrer pels carrers del Grau a les 11.00 h i a las 12 h homenatge i ofrena floral al rei Jaume I, en el monolit situat al jardí del carrer la Nau. Amb estos actes el districte del Grau vol recordar la visita que el rei Jaume I, va realitzat al Grau de Gandia, ara fa quasi 800 anys.

Cal també fer menció que del 5 al 9 d’Octubre, organitzat per l’Associació de Pastissers i Forners i la Federació de Comerç de Gandia, es celebrarà la 2ª edició de la Mocadoradà de Sant Donís al Passeig Germanies, front a la Casa de la Cultura.

El tinent d’alcalde de Cultura, Vicent Gregori, ha agraït la participació de tots els col·lectius participants a la festa i ha convidat a tota la ciutadania a participar a les activitats programades, i ha destacat que “la Comunitat Valenciana sempre ha tractat de participar activament en un sentiment unitari amb el que comparteix els seus valors i qualitats amb la resta del país, i contribueix a la seua projecció externa”.

Subir