24 de febrero de 2021 24/2/21

Esquerra Unida s'oposa a la reducció del IBI a les empreses

    La portaveu municipal d'EUPV a l'ajuntament de Castelló s'ha pronunciat avui en contra de la reducció de l'IBI que proposa l'equip de govern del PP: “No es pot entendre que en un context en què la ciutadania està veient com els han pujat tots els impostos i taxes, es faça una excepció per a les empreses. És completament injust i discriminatori, i més quan des d'Esquerra Unida hem proposat reiteradament que s'apliquen rebaixes fiscals atenent a la situació personal i familiar, propostes que han sigut totes votades en contra pel Partit Popular”.

    En l'opinió de la regidora, a la base de plantejaments com aquest està el substrat de què entenem per empresa o empresari: “El PP sembla tindre una concepció "naive" del que és un empresari. Per a ells és un benefactor social que dóna treball a la gent i al que cal premiar pel seu altruisme. Per a nosaltres, una empresa simplement és una forma jurídica que té com a objecte la venda de béns o la prestació de serveis, en la qual se cerca un lucre econòmic. Si una empresa contracta més gent és per què té més negoci, i això implica que també guanya més diners. És lògic que, si guanya més, pague el que li toca i no menys”

    A més a més, la representant d'esquerres va denunciar el perill que aquestes pràctiques suposen a mitjà termini: “Estem davant del que es coneix com el “pendent relliscós”, si comencem a donar incentius fiscals a les empreses amb la intenció d'abaratir la seua activitat i fer més atractiu el nostre municipi, el que podem aconseguir és que les poblacions veïnes actuen d'igual manera o de forma encara més agressiva oferint rebaixes més grans per a què les empreses creïn treball als seus municipis. Al final, tot això es transforma en un joc pervers en què les arques municipals de tots els municipis perden diners i només es beneficien els mateixos empresaris”.

    Per tot això, Carmen Carreras va concloure: “No podem acceptar que la principal excepció en el pagament de l'IBI siga per a aquelles empreses a les quals els va tan bé com per a augmentar la contractació mentre es deixa de banda a la ciutadania. Tornem a insistir en què les nostres aportacions a la proposta de modificació de l'IBI aniran centrades en exempcions i reduccions basades en criteris objectius com la percepció de renda. Si el PP vol ajudar a les empreses, hauria de plantejar-se com ajudar a aquelles PIMES que van en l'aigua al coll per la falta de finançament i que es veuen més prop de tancar que de contractar més personal. La resta és fer demagògia”.

    Subir