elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Esquerra Unida denuncia la supressió de línies en valencià a Castelló

  La portaveu municipal d'Esquerra Unida a l'Ajuntament de Castelló ha denunciat avui la supressió de línies d'educació infantil i primària a la ciutat de Castelló: “Estem davant d'un clar atac a l'educació en valencià: que a la nostra ciutat el 100% de les unitats d'infantil suprimides siguen línies en valencià pures o mixtes no pot ser una casualitat, estem davant d'una decisió política en contra de la llengua catalana”.

  La regidora va voler explicar que, per desgràcia, aquest retall en les línies en valencià no afecta només a l'educació infantil: “A banda de les 5 unitats d'educació infantil suprimides (als col·legis Bernat Artola, Bisbe Climent, Blasco Ibañez, Ejercito i Vicent Armelles) cal sumar l'eliminació d'una unitat de primària al CEIP l'Illa del Grau i una altra al Sanchis Yago. Sembla evident que s'ha triat l'eliminació d'unitats prenent com a tret discriminatori l'ensenyament en valencià. El més greu és la desaparició de les unitats d'infantil en valencià perquè suposen eliminar línies completes en valencià”.

  A més, la representant d'esquerres va incidir en els efectes del possible canvi de la unitat a eliminar al Bernat Artola per la del Mestre Canós: “Des d'Esquerra Unida ens oposem categòricament a l'eliminació d'unitats d'educació, especialment les d'infantil, però els efectes d'aquest canvi serien molt pitjors, ja que l'eliminació de l'única unitat d'infantil portaria al centre Mestre Canós, amb un programa plurilingüe en valencià-anglés, a la llarga al tancament de l'escola, deixant a molts xiquets del barri sense places suficients per fer l'escolaritat en un programa que des de Conselleria tant s'ha dit q es volia potenciar. Si la Consellera Català té vergonya, no hauria de consentir que aquesta línia desapareguera”.

  Per últim, Carmen Carreras ha volgut criticar aquest com un nou atac que se suma a un bon grapat dels duts a terme per la generalitat: “L'atac a l'ensenyament i la cultura en valencià per part d'aquest consell és brutal. Després del tancament de Ràdio Televisió Valenciana, el tancament de Catalunya Ràdio i ara l'arranjament escolar. Que s'estiguen retallant unitats d'educació en valencià a les nostres terres no és casual. Fins ara, Castelló era la capital en major percentatge d'educació en valencià de tot País Valencià, però sembla que ara volem homogeneïtzar-nos encara més o, com diria el Ministre Wert, “españolizar” als i les alumnes de la nostra ciutat. És inacceptable”.

  Per aquests motius, des d'Esquerra Unida donem suport i ens sumem a les concentracions convocades aquesta vesprada per la comunitat educativa dels centres afectats i les AMPES de Castelló. La regidora Carmen Carreras acudirà a la concentració del CEIP Mestre Canós.

  Subir