elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Esquerra Unida denuncia les retallades que poden patir les administracions locals a partir de 2015

    La portaveu municipal d'Esquerra Unida a l'Ajuntament de Castelló ha denunciat avui els perills que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local suposa per a tots els Ajuntaments: “Al PP se li ompli la boca parlant de racionalització i de no duplicar competències, però, la realitat és que els municipis han prestat tota una sèrie de serveis a la ciutadania precisament per la inoperància de la Generalitat Valenciana. I ara, en un salt completament absurd, en cop de deixar aquestes competències en mans municipals, augmentant i millorant el seu finançament, decideixen que passaran a la Generalitat Valenciana o, pitjor encara, a les diputacions provincials”.

    En aquest sentit, la regidora va voler explicar quins serveis són els que estan en risc: “Cal explicar que, en realitat, són tots els serveis públics els que estan en risc. Les anomenades com a competències impròpies, com ara els serveis socials que des d'Esquerra Unida considerem completament insuficients a Castelló, desapareixen i passen a ser responsabilitat de la Generalitat Valenciana o de l'administració a qui corresponga. Però, a més, tots els municipis de menys de 20.000 habitants perdran de segur molts dels seus serveis públics, com ara la recollida i tractament de residus, l'abastiment d'aigua, la neteja viaria o l'enlluernat públic. Però, aquesta amenaça no només afecta els pobles de menys de 20.000 habitants, sinó a tots a través de l'anomenat com a Cost Efectius”.

    La representant d'esquerres va voler explicar en què consisteix aquest Cost Efectius: “El que es pretén fer des del Ministeri d'Hisenda és que cada municipi detalle el cost dels seus serveis públics, de forma que, tal com diu l'apartat 13 de la LRSAL a la seua lletra H, tots aquests serveis públics dependran del seu cost efectiu i en cas que la Diputació detecte que en alguns d'ells aquest cost és massa gran, podrà “coordinar la seua gestió”. És a dir, que amb aquesta reforma, una institució triada indirectament com és la diputació provincial, pot acabar gestionant una part ben important del pressupost del nostre Ajuntament”.

    Per aquests motius, Carmen Carreras va voler concloure: “Estem davant d'una reforma clarament antidemocràtica que el que fa és que la diputació, que és l'única administració que el PP té possibilitats de seguir controlant després de 2015, acabe gestionant partides del nostre Ajuntament com l'enlluernat públic (6,2 milions), la recollida d'escombraries (7,7 milions), neteja viaria (8,2 milions) o altres, segons el seu cost efectiu. Així, les diputacions passaran a gestionar contractes multimilionaris, i atenent als càrrecs que han portat a la presó al penúltim president de la diputació, que són molt similars als que s'investiguen del vicepresident, a la pràctica això demostra que estem posant al llop a cuidar de les gallines. Ens estan furtant la democràcia per la porta de darrere i d'amagat”.

    Subir