elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Esquerra Unida denuncia la normativa per a triar a la regina de les festes

    El representant d'Esquerra Unida al Patronat de Festes ha denunciat avui la normativa aprovada pel Patronat de Festes per no haver sigut sotmesa a debat: “El document va estar en el que podíem anomenar com a exposició pública només divendres, de 9:00 a 14:00 i dilluns de 9:00 fins a l'hora del patronat, és a dir, les 13:00. A més, aquest document no s'ha obert a les esmenes dels grups, que s'han hagut de dir allí de viva veu i sense que s'adoptés cap compromís respecte a les aportacions que hem fet des d'Esquerra Unida, sent aprovat el document amb el nostre vot en contra”.

    A més, el representant de la formació d'esquerres ha criticat durament el fons del contingut de la normativa: “El fet de triar una regina de les festes és ja en si mateixa una decisió anacrònica i sexista, i més quan es pot comprovar a la normativa que tot el que es demana a les aspirants són les seues dades personals, la disponibilitat horària, l'acceptació de les bases i dues fotografies, sense fer cap referència als valors personals de la persona que ha de ser la màxima representant de les nostres festes. Sembla que l'únic que es vol és una dona per a figurar als actes que actue sempre sota les ordres de la Junta de Festes. Des d'Esquerra Unida ens oposem a aquest model de festa”.

    De la mateixa forma, el representant d'Esquerra Unida al Patronat de Festes ha anunciat les propostes concretes que ha presentat al text: “Primer que res, ens ha cridat l'atenció que a la normativa actual, per ser dama o regina de les festes, val amb haver tingut, en algun moment, relació en la festa, per molt que en l'actualitat no es tinga cap vinculació, o que l'article d'elecció de la regina no diga ni qui vota ni com. Però, el que hem censurat més durament és que es prohibisca a les dames i a la regina fer servir “indumentària masculina”, tal com diu l'article 32, com si en l'actualitat portar pantalons fos cosa d'homes, sense ni tan sols especificar que s'entén per aquest concepte, o que les dames siguen ordenades seguint qüestions estètiques, com diu l'article 37, deixant aquestes interpretacions a l'arbitrarietat de la junta de festes. Des d'Esquerra Unida interpretem aquesta normativa com una cosificació de la dona més propera a temps que, per sort, vam deixar enrere”.

    Per últim, German de Eugenio creu que cal renovar les festes de la Magdalena en molts sentits: “Les festes actuals porten repetint quasi exactament els mateixos actes any rere any, sense quasi canvis. Des d'Esquerra Unida pensem que cal adequar les festes als temps en els quals vivim, i això implica reivindicar unes festes sense regines, dames ni cort d'honor, que siguen laiques, que no estiguen patrocinades i que no promocionen la tauromàquia. Les festes haurien de ser fundacionals i desvincular-se dels actes eclesiàstics de forma oficial, i si són festes de la ciutat, la ciutadania no té per què suportar la propaganda de les diferents empreses a tots llocs. Per últim, el que no té cap trellat és que s'incloga al programa oficial les corregudes de bous de la plaça de Castelló, ja que aquesta és gestionada per una empresa privada i en cap cas entenem que se li faça publicitat de forma oficial i gratuïta”.

    Subir