elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Esquerra Unida defensa al plenari la remunicipalització de l'aigua

    La portaveu municipal d'Esquerra Unida a l'Ajuntament de Castelló ha defensat avui al plenari la remunicipalització del servei d'abastiment d'aigua: “La remunicipalització és una tendència creixent i apassionant en el sector de l'aigua que es defineix com la transferència dels serveis d'aigua des de companyies privades a autoritats municipals. La remunicipalització demostra que el sector públic pot superar el sector privat i ser un efectiu proveïdor d'aigua en qualsevol lloc del món, com demostren els casos de París, Dar es Salaam, Buenos Aires o Kuala Lumpur”.

    La regidora va voler fer referència als motius que porten a la remunicipalització de la major part dels serveis d'aigua a tot el món: “La major part de les remunicipalització deriven dels fracassos de la privatització de l'aigua. Fins i tot el Banc Mundial ha fet una crida a "repensar" les polítiques de privatització, en reconéixer els problemes de regulació relacionats amb els proveïdors multinacionals d'aigua, i en veure els efectes d'un model de prestació de serveis amb fins de lucre sobre treballadors, famílies de baixos ingressos i el medi ambient. En la major part dels casos, les conseqüències són una manca d'inversió en les infraestructures hídriques que suposen incompliments del plec de condicions de la concessió, que és el que demanàvem amb la nostra moció”.

    Per tant, la representant d'esquerres va voler aclarir els beneficis que comportaria aquesta remuncipalització: “Des d'Esquerra Unida considerem que el nostre cas seria molt semblant al de París, on l'abastament privat d'aigua no era un fracàs en si, però estava clar que les dues companyies privades obtenien beneficis que podien haver quedat en mans públiques, que és el que nosaltres demanem. En la gran majoria de casos en què l'aigua estava privatitzada, es va demostrar que al tractar als ciutadans com a consumidors i l'aigua com a mercaderia, les companyies privades d'aigua van avantposar els beneficis a curt termini a la sostenibilitat a llarg termini, i el subministrament selectiu a un servei equitatiu de base àmplia. Són aquestes les qüestions que es poden eliminar amb la remunicipalització”.

    Per últim, Carmen Carreras va voler acabar amb les declaracions d'un dels primers alcaldes que va defensar la política d'un servei d'abastament d'aigua públic: “El primer administrador a donar suport a aquesta filosofia i aplicar-la en la pràctica va ser Joseph Chamberlain. En la dècada de 1870 aquest alcalde de Birmingham va dir que "Les obres hidràuliques mai han de ser font de guanys, ja que tot guany ha de conduir a la reducció del preu de l'aigua", que és la millor forma de dir que els beneficis han de ser públics. Finalment, vull acabar amb una altra frase d'aquest mateix autor, que és la base de la defensa de tota remunicipalització: "Tots els monopolis que se sostenen d'alguna manera per l'Estat han d'estar en mans dels representants del poble, pels que han de ser administrats, i als qui han d'anar a parar els seus guanys". Els representants públics tenim l'obligació de representar a la majoria social, i que siga aquesta la que es beneficie de les nostres accions, i no al reves com acostuma a fer el PP”.

    Subir