elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Benicarló incorpora els homes en la lluita per la igualtat de gènere

Benicarló incorpora els homes en la lluita per la igualtat de gènere
  • Teatre, cinema, exposicions, lectura de poemes i actes institucionals serviran per a commemorar el Dia Internacional de la Dona a Benicarló, el proper 8 de març

MÁS FOTOS
Benicarló incorpora els homes en la lluita per la igualtat de gènere - (foto 2)
Benicarló incorpora els homes en la lluita per la igualtat de gènere - (foto 3)

Benicarló ha preparat una extensa programació al voltant del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. L'Ajuntament, a través de la Regidoria de Benestar Social, però també les taules participatives d'Igualtat de Gènere i de Diversitat i Convivència, han participat activament en l'elaboració d'una agenda on la reivindicació i la memòria tindran un pes important, sense oblidar la presència del col·lectiu masculí, que enguany també s'incorporarà a les diferents accions reivindicatives.

La regidora de Benestar Social, Marta Escudero, ha volgut recordar que «les estadístiques i el dia a dia ens recorden que no podem fer un pas enrere. Dones assassinades per violència de gènere, infravalorades en els llocs de treball, desallotjades del sistema educatiu, relegades a l'àmbit familiar i laboral... Estem molt lluny d'assolir una societat igualitària».

La programació se centrarà, el 8 de març, en l'acte institucional de lectura del manifest per part dels quatre partits amb representació municipal i la posterior lectura de poemes organitzada per la taula participativa d'Igualtat de Gènere, que ha volgut incorporar la participació dels homes «com una manera de fer un pas endavant i d'integrar-nos en la lluita», ha dit Pere Gallego, membre de la taula. «Els homes que ens sentim sensibles davant d'aquesta desigualtat esperàvem amb moltes ganes l'oportunitat de poder incorporar-nos a les reivindicacions».

Els mateixos membres de la taula han organitzat, també al matí, al Mercat una acció participativa perquè cadascú puga proposar solucions per millorar la desigualtat i la convivència entre homes i dones. Ja per la vesprada, tindrà lloc la representació teatral «Bolso», d'Engrata Teatre, amb entrada gratuïta i amb lectura de poemes prèvia.

A més, durant tot el dia es desenvoluparà la campanya «Fem un pas endavant per la igualtat de gènere», creada pel departament de Plàstica de l'IES Joan Coromines, en diferents espais de la població: IES Joan Coromines, Mercat Municipal i Ludoteca Municipal.

La Biblioteca també s'ha sumat a la commemoració del Dia de la Dona amb una exposició sobre la dona en la literatura i en el cinema (dones escriptores que han escrit novel·les que després s'han portat al cinema i dones directores de cinema). I també ho ha fet la Regidoria de Joventut, que mostrarà el recull de fotografies del concurs #Nodónaigual, convocat per l'Institut Valencià de la Joventut.

Paral·lelament, els dies 4 de març i 11 de març, tindrà lloc un cinefòrum organitzat per la taula participativa de Diversitat i Convivència, que projectarà la pel·lícula «Agua», dirigida per Deepa Mehta, (4 de març), i la pel·lícula «La piedra de la paciencia», dirigida per Atiq Rahimi (11 de març). Amb aquestes dos pel·lícules, la taula de la Diversitat i Convivència pretén reflexionar sobre els problemes i les dificultats que pateixen moltes dones al món. Mina Boutaqbout, en representació d'aquesta taula, ha explicat que «moltes dones arreu del món pateixen discriminació, violència masclista, explotació... I hem volgut organitzar aquestes projectes per recordar aquestes dones que cada dia han de lluitar per la seua supervivència».

La regidora de Benestar Social ha volgut recordar també que l'escletxa salarial és un dels aspectes que incrementen més la desigualtat i accentuen la dependència de les dones cap als homes. «Les xifres són alarmants -ha dit Marta Escudero-. El salari mitjà de les dones al País Valencià és un 24% inferior al dels homes. Això vol dir que les dones hem de treballar 116 dies més a l'any per a percebre el mateix salari que els homes».

Aprofitant la incorporació dels homes als actes reivindicatius, Escudero ha assenyalat que «totes les dones ens hem d'implicar en la lluita pels drets de les dones, però ho hem de fer de la mà dels homes també. Volem dir-los que la igualtat de gènere també és el seu problema, la seua responsabilitat. Necessitem que els homes assumisquen aquesta responsabilitat i els convidem a participar en els actes del 8 de març».

Subir