elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Els Premis Miquelet 2015 guardonen obres sobre els esclaus del franquisme, una urbs perduda i la creació de textos a l’escola

Els Premis Miquelet 2015 guardonen obres sobre els esclaus del franquisme, una urbs perduda i la creació de textos a l’escola

    La Societat Coral el Micalet ha celebrat hui la 28ª edició del tradicional lliurament dels seus guardons anuals, els Premis Miquelet. Els guanyadors han sigut Josep Marius Climent i Prats, que amb ‘Els esclaus del franquisme a la Vall d’Albaida 1939-1947’ ha aconseguit el Joan Coromines d’investigació; Antoni Lluís Reyes, guanyador del Micalet de teatre amb l’obra ‘Guium o la ciutat adormida’; i Júlia Avargues, Isabel Castillo, Encarna Llopis, Maria dels Àngels Morera, Maria Josep Palomares i Maite Pons, col·lectiu de mestres de la comarca de la Safor dels CEIP Gregori Maians, de Bellreguard; Joan XXIII, del Grau de Gandia; Santa Anna, d’Oliva; i Francesc de Carròs, de la Font d’en Carròs, que amb el treball ‘Creem textos’ ha guanyat el premi Enric Soler i Godes, d’experiències pedagògiques a l’escola.

    La vetlada literària ha començat amb l’actuació de Miquel Juan, Mireia Pardiñas, Jaume Torres i Guillermo Orts. Després ha continuat amb el parlament d’obertura de la gala a càrrec de la periodista Adelaida Ferre.

    Seguidament s’ha procedit al lliurament de la beca d’estudis musicals, atorgada pels ex alumnes de l’Institut Obrer de València a Amany García Romay, d’Ensenyament Elemental de violocenl. EI guardó de Difussió del Patrimoni Cultural, atorgat pel club de viatges Fil per Randa, ha recaigut en José Durban Aparisi. A continuació, el president de la SC el Micalet, Tonetxo Pardinyas, ha fet el lliurament dels premis Enric Soler i Godes d’experiències pedagògiques a l’escola, el Joan Coromines d’investigació, i el Micalet de teatre.

    I la nit ha arribat als tradicionals i prestigiosos Miquelets d’Honor que enguany han rebut l’Associació Cívica per la Llengua El Tempir, com a Miquelet d’Honor col·lectiu; i l’artista Manuel Boix, com a Miquelet d’Honor individual. Tonetxo Pardinyas ha destacat la participació i col·laboració de la Universitat de València, d’Edicions 96, de l’SGAE, de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el club de viatges Fil per Randa i de l’Institut Obrer, que participen als premis i també a la beca d’estudis musicals. Col·laboració que permet oferir els premis i “continuar treballant per la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra història, a traves del gaudi, de la investigació i de l’ensenyament”.

    En la seua intervenció adreçada als Miquelets d’Honor 2015, Pardinyas ha assenyalat que “com la resta de Miquelets, ens honoren i és per nosaltres una immensa satisfacció poder retre’ls aquest humil però sentit homenatge”.

    En quant al Miquelet d'Honor individual, Manuel Boix, Pardinyas ha dit que “ens ha acompanyat, mostrat i ensenyat a estimar el nostre País Valencià. Pense que, més enllà del que ja s’ha dit avui, només puc dir-li que quan mire alguna de les seues figures, note com un raig d’energia entra al meu cos. I això que ens tramet ens diu de la seua connexió amb el nostre País, amb la nostra història i amb la nostra gent. Aquesta energia, emanada del seu mestratge, ens dóna força a tots”.

    Sobre el Miquelet d’Honor col·lectiu, l’Associació Cívica per la Llengua El Tempir, el president de la SC el Micalet ha afirmat que “contra més difícil és la lluita, més valent és qui combat. I les nostres estimades Comarques del Sud del País Valencià són un camp de batalla dur. I en aquest territori és on ha lluitat i lluita, on ha vençut, el Tempir d’Elx. Si aquest guardó serveix per donar-los una mica més de força per continuar el seu treball, n’estem ben pagats”.

    Pardinyas ha continuat el seu parlament recordant que en anteriors gales dels premis, “des d’aquest micròfon repetia any rere any, una demanda als nostres polítics: que actuaren amb generositat i anteposant el País als interessos partidistes. Eren moments de resistència dura en què s’albiraven possibilitats de canvi. Any rere any, fins i tot quan aquella il·lusió es feia miratge, continuàvem ferms confiant en un futur que sabíem que arribaria. Ara, fets fora els grans enemics del nostre poble;  havent assolit el govern coralment, des del Micalet, amb la mateixa línia que seguim des de fa molts anys, continuem demanant als nostres polítics, que, ara que ja hi són, continuen pensant i actuant pel país; per la llengua i la cultura pròpies. I que no obliden la història, la història recent.

    Pardinyas també ha incidit en que “dels nostres representants públics és responsabilitat que no es perda l’única sala privada que fa teatre en català a València; com és responsabilitat dels nostres representants ajudar a enfortir un teixit cívic què, minvat per tants anys de lluita està debilitat però esperançat amb el canvi. Un teixit social que s’estima la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre País. Que ho ha donat tot i continua donant-ho tot per ell. Un teixit cívic què, eixint de la foscor, ha de recuperar l’alè”.

    Paraules que han rebut una ovació dels presents, entre els quals es trobaven representants d’entitats com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Reial Societat Econòmica d’Amics del País, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Ca Revolta, l’STEPV, Centre Cultural Octubre, el Casal Jaume I de Carlet i els Dimonis de Benimaclet. També la gala dels Premis Miquelet 2015 ha comptat amb la presència del president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el Director General de Política Lingüídtica, Rubén Trenzano; el conceller d’Hisenda, Vicent Soler; el Diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavi Rius; el síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri; el regidor de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo; i Ricardo Sixto i Glòria Marcos, d’Esquerra Unida.

    Subir